Bělobrádek (KDU-ČSL): V politice nevíme dne ani hodiny, neměnný má být respekt k názoru oponenta

28.11.2015 15:51

Projev Pavla Bělobrádka na 4. celostátním Sněmu TOP 09

Bělobrádek (KDU-ČSL): V politice nevíme dne ani hodiny, neměnný má být respekt k názoru oponenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Dobrý den, musím se držet textu kvůli zahraničním hostům.

Děkuji za pozvání, vážený pane předsedo, delegáti, delegátky, hosté.

Jsem velmi rád, že tady mohu být s vámi, vážím si toho. Chtěl bych poděkovat za naši vynikající spolupráci na půdě Evropského parlamentu. Náš společný klub funguje velmi dobře a dává nám daleko větší sílu, abychom výsledky voleb mohli aplikovat právě v rámci naší frakce v evropském parlamentu. Společně jako zástupci Evropské lidové strany jsme vyhráli evropské volby je unikátní v rámci celé Evropské unie. Můžeme tím být za vzor našim kolegům ze silnějších zemí.

Dovolte, abych také vyjádřil určité pochopení a logiku pro to, že TOP 09 jako momentálně opoziční strana má povinnost nás kritizovat. To je v opřádku, od toho opozice je, bezpochyby se jednou ty role vymění, nebo budeme společně v opozici nebo možná i společně ve vládě. To uvidíme, život je pestrý. V politice nevíme dne ani hodiny. Co je dnes, může být zítra naopak. Neměnný má být respekt k názoru oponenta soupeře. Nejzásadnější je dodržování demokratických pravidel a zvyklostí. KDU-ČSL nikdy se nepodvolí tlaku, aby byla omezována práva opozice. Bylo by to nedemokratické. Když strana skončí v opozici, pozná, co dělala druhým. Demokracie je změna. Změna neznamená vždycky změnu k lepšímu. Chci vás v tomto směru ujistit, že KDU-ČSL plní dohody a svoje slovo. Ať už se jedná o slovo koaličním partnerům, tak i o dohody, které jsou v rámci Poslanecké sněmovny, neboť co nechceš, aby činili druzí Tobě, nedělej jim ani ty. Za třetí vás chci ujistit, že s vámi sdílíme starost o svobodu a demokracii, sdílíme imperativ, že za svobodu se musí znovu a znovu bojovat. Naše svoboda může být ovlivněna a ohrožena jak tlaky zevnitř, tak zvnějšku. Těmto tlakům musíme odolat společně a domnívám se, že v současné době rozdělení na pravici, levici, rozdělení na konzervativní a liberální, rozdělení v tomto smyslu politologickém pozbývá smyslu, protože čím dál tím více se budeme bavit na půdorysu, jestli skutečně chceme plnohodnotnou demokracii, jestli chceme parlamentní demokracii, jestli chceme liberální parlamentní demokracii, v tom spojenci být musíme. Poslední věc, o které vás chci ujistit, že nás také nebaví chaos v Poslanecké sněmovně a rádi budeme s TOP 09 spolupracovat na tom, abychom ve sněmovně dodrželi řád, aby byla předvídatelná, aby se dodržovaly dohody i parlamentní procedury.

Ještě jednou děkuji za spolupráci, jsme v mnohém spojenci a budeme. Chtěl bych vám jako demokratické straně popřát, která má svoje kořeny a hodnoty velmi podobné těm našim, abychom dokázali co nejvíce spolupracovat, ať už naše postavení ve sněmovně bude jakékoli.

Děkuji za pozornost a přeji zdar jednání.

Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…