Bělobrádek (KDU-ČSL): Vraťme do politiky ideje

10.08.2013 17:17

Boj o Rusnokovu vládu nemá kladné hrdiny. Má jen vítěze a poražené. Nemohlo tomu ani být jinak. Protože dlouhodobá politická krize je především krizí hodnot, krizí důvěry, krizí odpovědnosti. A ukazuje se, že i krizí odvahy.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Vraťme do politiky ideje
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Momentální výsledek a skóre nejsou až tak podstatné. Současná politická situace totiž nemá rychlé řešení. Respektive stát se může takřka cokoli. Česká politika je naprosto nepředvídatelná a jisté je pouze to, že jakékoli řešení nebude stát na idejích a programu, ale na čisté technologii moci. V tom vidím obrovské riziko. Demokratická politika se nebezpečně redukuje na pouhý boj o posty, vliv a peníze. Zcela se vytrácí obsah politiky, kterou má být dobrá správa země a boj za obecné blaho společnosti skrze starost o každého jednotlivce. Nikoli ve smyslu "postarat se o něj", ale aby byl v centru zájmu politky každý lidský příběh. Od komunální úrovně, až po vládu.

Obávám se, že tento úpadek parlamentní politiky v přímém přenosu povede k posilování populistů, extremistů a demagogů. Podle našeho názoru musí obnovení důvěry v zastupitelskou demokracii stát na rehabilitaci standardních stran. Ty musejí voličům nabídnout na jedné straně novou generaci politiků nezatížených problémy a skandály vládnutí v posledních dvou desetiletích. Na druhé straně je třeba, aby přišly se srozumitelnými programy, které budou vycházet z jejich tradičních hodnot jakými jsou poctivá práce, výchova dětí, solidarita a odpovědnost. Rehabilitace stranické politky od partjničení k sdružení pro prosazení ideí do praxe je podmínka k tomu, aby lidé začali politikům opět věřit. Definovat srozumitelné programové cíle je nutné k tomu, aby tato důvěra nebyla opět zklamána.

Tuto změnu politiky samozřejmě nemůžeme čekat od staré sněmovny, tu mohou přinést jedině nové volby. Co se týká KDU-ČSL, půjdeme do nich s vedením, které tvoří ona nová generace politiků. Půjdeme do nich s programem sociálně tržního hospodářství, který vychází jak z naší devadesátileté tradice a hodnot, tak z našich polistopadových zkušenodtí a z úspěšných receptů, které prosazují vládnoucí lidové strany v celé Evropě. Mimo jiné i CDU-CSU v Německu, které i díky tomu úspěšně překonává krizi. Okolní země hospodářsky rostou, ale my ne. Proč? Je to kombinace špatných kroků Nečasovy vlády a rozpadu státní správy a současné stranické politické reprezentace ČR.

Jde nám nikoli pouze o úspěch v jedněch volbách. Jde nám o celkovou změnu politiky. Jde nám o návrat idejí a obnovení důvěry ve standardní stranický systém. Sami za sebe tuto změnu nabízíme. A jsme připraveni spolupracovat s každým, ať už z řad občanské společnosti, akademické obce, či s ostatními demokratickými stranami. Demokracie je společnou věcí nás všech.

Vyšlo na blogu Aktuálně

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…