Bělobrádek: S čísly se dá hrát a přesně na to došlo od předsedy ODS Fialy

07.12.2016 19:30

Projev na 53. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 12. 2016

Bělobrádek: S čísly se dá hrát a přesně na to došlo od předsedy ODS Fialy
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, zopakoval bych několik slov a slovních obratů, které tady použil zejména pan předseda Stanjura: finta, přítomnost, poslouchat se, předvolební rétorika, selektivní paměť, čísla jsou neúprosná.

Takže já, pane předsedo, prostřednictvím pana předsedajícího, to využiji a budu apelovat na vás, protože my jsme si tady některé věci už vysvětlovali posledně, co se týká rozpočtu na vědu a výzkum. Váš pan předseda tady nebyl. Je škoda, že jste to nezajistil, aby slyšel argumenty, protože jsme si mohli odpustit tyto předvolební eskamotérské výkony. My jsme si tady i s panem předsedou Kalouskem vysvětlovali čísla, která se týkají HDP v rámci vědy a výzkumu.

Předpokládal jsem, že tyto finty budou opět používány. Pan předseda Kalousek tady říkal, že se s těmi čísly dá hrát. Ano, přesně na to došlo od jeho kolegy předsedy ODS Fialy. Takže já jsem si dovolil nechat připravit tabulku. (Ukazuje tabulku.) Tabulka, jak říkáte, čísla jsou neúprosná. Mám tady tabulku, ve které jsou peníze tzv. veřejné. Veřejné peníze jsou v tomto kontextu peníze z národního rozpočtu plus z Evropských fondů.

Za vlády ODS bylo usnesení vlády, které říkalo, že vláda má dát z národních zdrojů 1 % HDP. Potom to změnila vláda ODS na veřejné rozpočty, protože z národních rozpočtů to nebylo ufinancovatelné. A já to chápu a myslím si, že to byl správný krok. Tím pádem se ovšem do tohoto procenta počítají jak národní peníze, tedy to, o čem tady mluvíme. To znamená státní rozpočet plus evropské peníze. Jak vidíte, ano, pan předseda Fiala hovořil o tom, že v letech vlády ODS šlo HDP z veřejných rozpočtů, nikoliv ze státního rozpočtu, ale z veřejných peněz na 0,98. Ale zapomněl říct, že to byla doba největšího čerpání Evropských fondů, protože tady máme druhou čáru, o které nemluvil, a to byly národní peníze, tedy ze státního rozpočtu.(Opět ukazuje tabulku.) A tady se pohybujeme maximálně na 0,66 %. Zatímco nyní máme naplánováno na rok 2017 už 0,68. Tedy více z národních peněz, co se týká procenta HDP.

Jelikož se budou čerpat peníze z národních zdrojů i z evropských zdrojů, tak křivka celkového HDP z veřejných rozpočtů půjde nahoru a naše predikce na rok 2018 přesáhne 1 %, kterého vaše vlády nikdy nedosáhly. Máme tady tedy jasná čísla. Prosím, nesměšujme veřejné peníze a státní rozpočet, protože to není to samé. Z národního rozpočtu, ano, teď byl pokles. A ten pokles byl zejména v roce 2014. Od té doby nárůst národních peněz je. V nominální hodnotě jsme už na čtvrtině. Jsme o čtvrtinu více, než tady bylo v předcházejících letech. A plánujeme, aby tady bylo o třetinu více peněz na výzkum, vývoj a inovace.

Tudíž prosím, nepoužívejte tyto finty. Buďte přítomni, poslouchejme se. A byl bych velmi rád, aby tato neúprosná čísla, která vám klidně dám k dispozici, byla používána. Co se týká dalšího plánování. Byl bych rád, abyste se také zeptali, jak jsou spokojeni průmyslníci. Zeptejte se jich. Zeptejte se Svazu průmyslu a dopravy. Ti ocenili tento návrh rozpočtu. Významný nárůst na aplikovaný výzkum. Jsem přesvědčen, že také tady nebylo zmíněno něco podstatného. Ano, pan předseda Fiala, prostřednictvím pana předsedajícího, kritizoval, že je nárůst úředníků. A já mu zopakuji. On tady nebyl. Ono také jde o to, jací jsou to úředníci. Jestliže jsem schopen najmout úředníky, kteří zruší outsourcing, a já si je najmu a dělají za padesát procent toho, za co byl outsourcing, za náklad, myslím, že to je správná věc. Také přibyla agenda. Tato agenda je částečně dána i tím, co děláme. Jak spolupracujeme s průmyslem. Jsou první výzvy, první programy, které jsou nastaveny na potřeby trhu. Vy jste se s nimi nebavili. Vy jste se nebavili s lidmi, co vlastně potřebují. Jaká je dlouhodobá strategie. Jaké jsou potřeby jednotlivých sektorů. Jak podpořit hospodářský růst a konkurenceschopnost do dalších let.

Jsem přesvědčen, že v tomto směru to bylo nespravedlivé vůči této oblasti našeho státního rozpočtu a návrhu, který tady je. Rozumím mnohým argumentům. S mnohými můžu souhlasit, ale toto je pouze hra s čísly. A opakuji - z národních zdrojů z našeho rozpočtu se na příští rok plánuje větší procento HDP na vědu a výzkum, než bylo za vás. A úplně pomíjím absolutní čísla. Absolutní čísla jsou samozřejmě dramaticky vyšší v řádech miliard korun, a to právě proto, že je vysoký hospodářský růst.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…