Bělobrádek: Společně musíme hledat dobrá řešení

25.11.2017 18:34

Zdravice předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka na 5. celostátním Sněmu TOP 09

Bělobrádek: Společně musíme hledat dobrá řešení
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Vážený pane předsedo, vážení ústavní činitelé, vážení delegáti, dámy a pánové,

děkuji za pozvání. Já bych velmi rád, aby můj proslov byl vnímán tak, jak je míněn. Já myslím, že mezi přáteli se má hovořit otevřeně a má se mluvit na rovinu, obzvláště chceme-li do budoucnosti spolupracovat. Já jsem nepřijel jako Miroslav Kalousek si do Vás rýpnout, jako on na našem sněmu, ale rád bych některé věci dal najevo a dal bych je jako vklad do budoucnosti. Já se domnívám, že v minulých letech i v Poslanecké sněmovně zaznívalo mnoho věcí ze strany TOP 09 vůči KDU-ČSL, které byly zbytečné, které byly příliš agresivní a které jste neměli zapotřebí ani vy, ani my. Myslím si, že na druhou stranu je potřeba si některé věci rozmyslet a vyříkat. Stejně tak, chceme-li spolupracovat, pak myslím, že je dobré, abychom si to řekli mezi sebou a nevzkazovali si to přes média a zaskočili tím toho druhého.

Stejně tak si myslím, že máme na co navazovat, a také jsou věci, které si musíme ještě vyřešit, protože tady zůstávají ať už z předcházejících čtyř let nebo minulých. Myslím, že je to vždy nezbytně nutné pro to, abychom se mohli posunout dál. Možná nás k tomu donutí situace, možná se některé věci odblokují, na druhou stranu je potřeba si říci, že je tady mnoho věcí, které dávají smysl. Naše spolupráce v Evropském parlamentu, myslím si, že to je výborná příležitost, jak na ni navázat i v roce 2019, kdy budou další volby do Evropského parlamentu. A my si musíme říci, zda je ve prospěch České republiky spolupracovat i v dobách předvolebních, v rámci voleb nebo ne.

Stejně tak si myslím, že je dobré zamyslet se nad tím, jestli senátní volby nejsou příležitostí zamyslet se nad tím, zdali spolu spolupracovat. Já jsem byl odmítnut s tím, že není možné v rámci senátních voleb spolupracovat mezi opoziční a koaliční stranou. A nakonec oba Vaši senátoři, i když jakkoliv přiznaně, měli oba na svých materiálech i logo KDU-ČSL. Tak se o tom taktně mlčí. Je to v pořádku, ale myslím si, že teď se některé věci otevřou a budou moci fungovat. Stejně tak to, co by dříve nebylo představitelné, že jsme uspěli ve společné koalici se STAN v krajských volbách v Karlovarském kraji. Myslím si, že i to je výzva, musí to být vždycky velmi individuální, podle toho, o jaký kraj se jedná, a také samozřejmě o personálních otázkách je potřeba v tomto smyslu uvažovat. Já jsem přesvědčen, že platí premisa, že funguje-li něco lidsky, pak to funguje i politicky. A bohužel tady pořád jsou některé osobnosti, které invektivy používají jako běžnou součást své charakteristiky, a myslím si, že je to zbytečné.

Dále si myslím, že pro nás pro všechny je určitě dobré, abychom se zamysleli nad spoluprací v opozici. Já se nedomnívám, že je čas na nějakou fúzi, na integraci. Myslím, že tento prostor ještě není úplně připraven. Všechno má svůj čas a všechno má určitě i svůj vývoj. Na druhou stranu spolupráce smysl dává, dává smysl nejen v opozici, ale i v těch věcech, které jsou programové, nebo hodnotové. Já bych tady chtěl zdůraznit hodnoty. Hodnoty, které nás v něčem spojují, na něco sice máme rozdílný názor, ale jsou to hodnoty, které jsou teď významně opomíjeny, nebo zašlapávány do země. To, že třeba ani nejsou většinové, neznamená, že nejsou správné. A já jsem přesvědčen, že právě ta neustálá nová a nová interpretace hodnot, které vyznáváme a žijeme, je nesmírně důležitá. Neměli bychom na ně zapomínat, naším programem by neměl být antiBabiš, ale měla by to být nabídka. Jaké hodnoty máme, jak my je interpretujeme, a tím oslovit voliče. Tedy nikoliv tím, že jsme proti něčemu, ale pro něco. Domnívám se, že všechno má svůj vývoj i v orientaci voličů. Musíme připravovat na to, že přijde čas, kdy opět bude poptávka po něčem seriózním, po něčem konzervativním, po něčem, co bude skutečně pocházet z trojnožky: hodnoty, program a konkrétní politická řešení.

Dámy a pánové, já bych vám chtěl popřát, abyste si dobře zvolili své nové vedení. Jistě to nebude snadné, protože pokud předseda nebude v poslanecké sněmovně, nebude to mít vůbec jednoduché. Protože tím nejdůležitějším mluvčím bude předseda poslaneckého klubu. Viděli jsme to i v době, kdy např. Mirek Topolánek nebyl v poslanecké sněmovně, byl senátorem, nebo když to byl Jiří Čunek, který byl senátorem a nebyl v poslanecké sněmovně. Každopádně pro nás pro všechny je určitě výzvou, abychom dokázali najít co nejvíce shodných bodů a v rámci opoziční práce nikoliv pouze negovat to, co se děje, ale i nabízet pozitivní dobrá a konkrétní řešení. Dovolte mi, abych popřál zdar celému vašemu sjezdu, a doufám, že TOP 09 bude i tou politickou silou, která bude s námi svádět férovou, slušnou politickou soutěž, a která bude spolupracovat na tom, aby Česká republika patřila na Západ, aby se v ní dobře žilo, aby demokracie, svoboda a lidská práva byla tím, co v České republice bude samozřejmé.

PAVEL BĚLOBRÁDEK, PŘEDSEDA KDU-ČSL

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.