Bém (ODS): Náhoda tomu chtěla… Idealismus nejen pro vozíčkáře

29.03.2015 16:03

V loňském roce jsem na krajském úřadě Královehradeckého kraje prezentoval připravenost našeho města na stavbu cyklostezky z Kuksu směrem na přehradu?? Les království. Padla tam myšlenka zajistit alespoň každých 20 km trasy ubytování se vším, co k tomu patří pro hendikepované. V tu chvíli mě napadlo seznámit autora „Vyhledávací studie“ Ing.arch.Jana Rittera s ředitelem Ing. Mgr. Miroslavem Wajsarem a jeho zástupcem Mgr. Dominikem Melicharem z Domova svatého Josefa (dále DSJ) v Žirči.

Bém (ODS): Náhoda tomu chtěla… Idealismus nejen pro vozíčkáře
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Z první společné schůzky těchto lidí jsem byl nadšený. Všichni mají vlastní vize, které se jim daří realizovat. V areálu DSJ se nyní intenzivně pracuje na jeho celkové přeměně. Úžasní lidé a jsem rád, že jsem se s nimi potkal a mohl s nimi spolupracovat.

Co nás v samotném Žirči čeká. Po cyklostezce přijedeme po levém břehu z Kuksu do Stanovic. Za Stanovicemi pojedeme po novém mostě přes Labe po pravém břehu až do areálu DSJ v Žirči. U této části bych se chvíli zastavil.

Na dalších schůzkách jsme se shodli na realizaci „idealistické“ varianty, která by byla z důvodu zajištění maximální bezpečnosti dělena na pruh pro vozíčkáře, pěší a pro cyklisty. Byl by to jakýsi pilotní projekt v rámci celé cyklotrasy od pramene Labe do Hamburku. V první fázi se bude muset realizovat pouze cyklostezka a teprve po získání finančních prostředků z jiných zdrojů se bude realizovat další oddělený pruh. Byla by to úžasná věc, protože by hendikepovaným lidem zpříjemnila tamní pobyt výlety do blízkého Kuksu, možná i do našeho města.

Další myšlenky se výše jmenovaným okamžitě začaly rodit v jejich hlavách. Třeba nabídka pobytových víkendů pro hendikepované a jejich rodinné příslušníky. V rámci nichž by mohli navštívit zoologickou zahradu, blízkou přehradu Les království a již zmíněný Kuks. Zároveň bude opatrovníkům nabídnuta služba spočívající v návodu a praktických ukázkách, jak obsluhovat nemocného člověka s roztroušenou sklerózou.

Shodli jsme se na trase, kudy by měla cyklostezka procházet areálem DSJ. Po praktických zkušenostech z jiných lokalit, musí být v tomto areálu více chráněni klienti DSJ, protože ne všichni cyklisté se chovají ohleduplně.

Již několikrát jsem vedení Domova svatého Josefa veřejně poděkoval za jejich obrovský přínos pro celkovou proměnu bývalého domova důchodců a jeho blízkého okolí. Včetně vysoké úrovně poskytované péče o klienty. Taktéž poděkování patří arch. Ritterovi, neboť jeho „tah na branku“ je obdivuhodný. Po společné schůzce ve středu 11.3.2015 za účasti místostarostky města Mgr.Jiřičkové věřím, že současné vedení radnice chce v tomto projektu pokračovat.

Jan Bém
předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
městský zastupitel Dvůr Králové

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ods.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…