Benda (ODS): Poskytovatelé služby úvěrují stát na dani z přidané hodnoty

15.11.2018 17:22

Projev na 2. schůzi Senátu 15. 11. k návrhu zákona o dani z přidané hodnoty.

Benda (ODS): Poskytovatelé služby úvěrují stát na dani z přidané hodnoty
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Dlouholetý poslanec ODS Marek Benda

Vážený pane místopředsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři. Je mi ctí zase po dlouhém čase moci vystoupit na půdě Senátu. Pokusím se být maximálně stručný. Předkládám vám návrh zákona, který jsme podali spolu s kolegy poslanci a který schválila Poslanecká sněmovna, který má v jedné drobné věci novelizovat zákon o dani z přidané hodnoty. Jedná se o problematiku služeb, které jsou poskytovány na základě zákona nebo na základě rozhodnutí orgánu veřejné moci třetí osobě, pokud úplatu za poskytnutí této služby hradí stát. Jde o to, že novelou zákona č. 170/2017 Sb., o dani z přidané hodnoty, bylo řečeno, že tam, kde jsou služby poskytovány v nějakém plnění, které se dotýká více než jednoho roku, platí se vždy na konci dotčeného roku daň z přidané hodnoty. Ale pokud se jedná o služby, které jsou typicky poskytovány advokáty, daňovými poradci, ale i dalšími subjekty podle zákona o bezplatné právní pomoci, a platí tyto služby stát, neplatí je jiná osoba, tak není spravedlivé požadovat, pokud nebylo vyplaceno nic, tak není spravedlivé požadovat, aby byla vyplacena daň z přidané hodnoty za ten příslušný kalendářní rok, pokud ta služba je zaplacena až třeba za rok následující, nebo mnohdy i déle. Jednalo by se fakticky o situaci, kdy by tito poskytovatelé služby dotovali, resp. úvěrovali stát na dani z přidané hodnoty.

Nemůže se v tom nějakým způsobem šidit, protože se jedná o rozhodnutí orgánu veřejné moci, ta služba je poskytována, je placena také orgánem veřejné moci. Proto bych vás poprosil, jestli byste tento návrh zákona mohli schválit. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).