Bendl (ODS): Andrej Babiš nezná fakta a šíří pomluvy

03.02.2014 17:56

V neděli jsem byl Andrejem Babišem očerňován v pořadu Otázky Václava Moravce a to kvůli privatizaci středočeských nemocnic. Za prvé bych chtěl říci, že se v čase jednoznačně ukázalo, že to bylo rozhodnutí správné a lidem i Středočeskému kraji velmi prospěšné.

Bendl (ODS): Andrej Babiš nezná fakta a šíří pomluvy
Foto: red
Popisek: Petr Bendl

Pro Andreje Babiše a jemu podobné tu mám malé edukační okénko:

Na prodej nemocnic ve Středočeském kraji bylo vypsáno řádné výběrové řízení, kterého se účastnili nejen zástupci kraje, zdravotních pojišťoven, lékařských odborů, ale i Transparency International. Vzhledem k citlivosti problematiky byla tato privatizace pod maximální kontrolou jak veřejnosti, tak i médií. A diky značné politizaci, kriminalizaci a zastrašováni občanů celý proces privatizace několikrát prověřovala i Policie ČR.

Kraj za mého hejtmanování privatizoval nemocnice, kterým každý rok musel ze svého rozpočtu dotovat ztráty v hospodaření a nutné opravy částkou přibližně 100 milionů korun! Po privatizaci tyto nemocnice hospodaří bez krajských dotací a na rozdíl od velké spousty státních a krajských nemocnic hospodaří s vyrovnanými rozpočty!!

Chápu, že pro někoho, kdo žije převážně díky státní podpoře biopaliv, kterou si na státu sám vytrucoval, z miliardových zemědělských dotací a úvěrů, za které často nakupuje firmy, aby je následně mohl místo rozvoje naopak zavřít, to je těžko pochopitelné, ale prodané nemocnice se uživí samy! Klobouk dolů! Nemají to jednoduché v konkurenci přeinvestovaných, krajem zřizovaných a štědře dotovaných a už zase špatně hospodařících, nemocnic!

Přitom noví majitelé dostali nemocnice do vlastnictví včetně závazků v různých právních sporech, a to v řádech milionů korun a navíc včetně povinnosti do rozvoje nemocnic další peníze investovat. Noví vlastníci do nemocnic investovali na jejich modernizaci a zlepšení péče pro pacienty více než jeden a půl miliardy korun, což je suma, kterou by si kraj a ani stát dovolit nemohl. Pacienti mají dnes lepší péči než v minulosti. A kraj může každý rok investovat sto milionů do něčeho jiného.

Andrej Babiš hlásal před volbami, že stát se má řídit jako firma. V duchu jeho primitivní, trapné a  hloupé kritiky opírající se o blábol, kterému říká vznešeně "Studie EU", očekávám, že začne stát expandovat, zvyšovat počty zaměstnanců (úředníků) a zakládat nové instituce či kupovat soukromé firmy, aby z nich v zápětí udělal státní.

Petr Bendl
poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): I u nás jsme v poslední době svědky politického a mediálního lynče

18:09 Okamura (SPD): I u nás jsme v poslední době svědky politického a mediálního lynče

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - návrh usnesení, nazvaného Reakce na situ…