Benešík (KDU-ČSL): Babiš kritizuje sám sebe

13.10.2019 21:18

Komentář na facebookovém profilu k postoji premiéra Babiše k Turecku

Benešík (KDU-ČSL): Babiš kritizuje sám sebe
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Ondřej Benešík.

Pan premiér kritizuje i sám sebe. V oblasti bezpečnostní a zahraniční politiky se téměř vždy vyžaduje jednomyslný souhlas členských států a z institucí EU má rozhodující vliv Evropská rada, kde ČR zastupuje právě premiér. Členské státy si prostě v zahraniční a bezpečnostní politice drtivou většinu pravomocí ponechaly a společné orgány EU mohou povětšinou konat jen v mezích, které jim členské státy vymezí. Doufám tedy, že Andrej Babiš na středeční zasedání Evropské rady přijde s konkrétními návrhy řešení a kroků, které by měla EU podniknout a bude je prosazovat. Nikdo jiný z ČR nemá takovou možnost a vliv jak on. Pikantní ovšem je, že ještě před třemi týdny "výstavbu bezpečnostní zóny v Severní Sýrií" v podání Turecka podporoval a tvrdil, že tento plán má podporu celé V4.

Co o SZBP může kdokoliv vygůglovat na internetu: Lisabonská smlouva sice zrušila pilířovou strukturu Unie a pokusila se sjednotit vnější zastupování EU napříč vnějšími aktivitami, odlišná pravidla pro rozhodování SZBP ovšem ponechala. V rámci SZBP tak státy stále dospívají k rozhodnutí téměř vždy jednomyslně. Vliv Komise je výrazně omezen, Evropský parlament nemá v podstatě vůbec žádný vliv a Evropský soudní dvůr je ze SZBP zcela vyloučen. Také implementace konkrétních rozhodnutí leží valnou měrou na bedrech členských států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.