Benešík (KDU-ČSL): Chile má zájem o naše technologie

24.05.2022 7:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k možnostem prohloubení spolupráce s Chile

Benešík (KDU-ČSL): Chile má zájem o naše technologie
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Ondřej Benešík.

Chile je sice od České republiky geograficky velmi vzdálená, to ale neznamená, že nemáme vzájemnou intenzivní spolupráci v řadě oblastí.

Významným investorem v této jihoamerické zemi je například firma Rudolf Jelínek z Vizovic. O čistírny odpadních vod z holešovské firmy Saturn je v Chile také zájem. Působí zde další české firmy, které dodávají zařízení a technologie například pro energetiku, zejména obnovitelné zdroje.

O možnostech prohloubení spolupráce jsme na půdě sněmovny diskutovali s velvyslancem Chile Patriciem Utrerasem. Chile disponuje důležitými surovinami (např. měď, lithium) a má velký potenciál v NCRE (non konvenční obnovitelné energetické zdroje).

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí

V době, kdy Česká republika i EU hledají náhrady za dodávky surovin z Ruska a snaží se diverzifikovat energetické zdroje, se jeví spolupráce ČR/EU s Chilskou republikou jako ještě perspektivnější. Chile má zájem o naše technologie v oblasti energetiky, ochrany životního prostředí, obranného průmyslu, atd. Slibně se rozvíjí spolupráce v oblasti univerzitního vzdělávání, vědy a výzkumu. Mladí lidé mohou využít možnosti tzv. working holidays (více ZDE).

Na prohloubení spolupráce hlavně v ekonomické oblasti bude mít významný vliv konečná podoba Dohody o přidružení mezi EU a Chilskou republikou, o jejíž aktualizaci probíhají v současné době jednání.

Na půdě sněmovního evropského výboru plánujeme uspořádat seminář, který se zaměří na parametry této Dohody o přidružení Chile k Evropské unii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…