Benešík (KDU-ČSL): Euforii v Řecku může brzy vystřídat povolební kocovina

27.01.2015 4:31

Předseda Výboru pro evropské záležitosti PS PČR a poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík respektuje vůli řeckých voličů, kterou vyjádřili v nedělních parlamentních volbách.

Benešík (KDU-ČSL): Euforii v Řecku může brzy vystřídat povolební kocovina
Foto: Archiv OB
Popisek: Ondřej Benešík

„Podle průzkumů veřejného mínění bylo vysoce pravděpodobné, že v Řecku zvítězí populistická levicová strana Syriza. Je otázkou do jaké míry je tato strana schopna naplnit očekávání svých voličů,“ konstatuje Ondřeje Benešík, který dále upozorňuje na skutečnost, že jedním z hlavních předvolebních slibů Syrizy byla změna podmínek pro splácení řeckých dluhů. „Parametry ekonomické stabilizace řecké ekonomiky a splácení dluhů jsou předmětem vícestranných dohod. Proto se bude muset Syriza o jakýchkoliv změnách dohodnout s ostatními stranami těchto dohod,“ připomíná Benešík.

Syriza vznikla jako protestní politické hnutí v souvislosti s nutnými úspornými a reformními opatřeními v Řecku a bude otázkou, do jaké míry ji vládní odpovědnost a ekonomická realita donutí korigovat předvolební sliby a zda vůbec Syriza zůstane do budoucna jednotná. „V současnosti můžeme v Řecku pozorovat euforii příznivců vítězné strany, která ovšem může být brzy vystřídána povolební kocovinou, což může mít dopady na EU jako celek,“ varuje Ondřej Benešík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.