Benešík (KDU-ČSL): Pokud chce být Turecko partner EU, musí se také jako partner chovat

06.03.2020 15:41

Lidovci požadují navýšení rozpočtu EU na bezpečnost a ochranu vnějších hranic.

Benešík (KDU-ČSL): Pokud chce být Turecko partner EU, musí se také jako partner chovat
Foto: Archiv OB
Popisek: Ondřej Benešík

Podle lidovců je nutné co nejdříve navýšit rozpočet Evropské unie na bezpečnost a ochranu vnějších hranic. KDU-ČSL vyzývá vládu ke zvážení další pomoci do zemí, které s Evropskou unií sousedí, a také k poskytnutí materiální a personální pomoci Řecku, případně dalším zasaženým zemím v regionu. Lidovci zásadně nesouhlasí s premiérem Andrejem Babišem, jenž naopak usiluje o snížení finančních prostředků na bezpečnost a ochranu našich a evropských obyvatel.

Sněmovní Výbor pro evropské záležitosti, jehož předsedou je poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík, vyzval v polovině února českého premiéra, aby na jednání šéfů vlád členských zemí EU prosazoval navýšení rozpočtu na bezpečnost. "Prosazujeme adekvátní navýšení rozpočtu EU na ochranu vnějších hranic. Nechceme krátit rozpočet na zajištění naší bezpečnosti tím, že budeme financovat další nesmyslné projekty typu Čapího hnízda, když musíme řešit mnohem důležitější záležitosti týkající se ochrany vnějších hranic," zdůraznil místopředseda KDU-ČSL Benešík s tím, že návrh Evropské komise počítal se čtyřicetiprocentním navýšením peněz na obranu a bezpečnost.

Evropská unie uzavřela během migrační krize dohodu s Tureckem o zastavení přílivu běženců do Evropy výměnou za finanční pomoc z Bruselu. Podle lidovců turecký režim využívá situace k nepřiměřenému nátlaku na evropské státy, který hraničí až s vydíráním. "Pokud chce být Turecko partner Evropské unie, musí se také jako partner chovat," připomněl Benešík.

KDU-ČSL dlouhodobě zastává negativní postoj ke členství Turecka v Evropské unii, místo toho v souladu s Evropskou lidovou stranou nabídla Turecku status privilegovaného partnerství. To znamená například úzké ekonomické vztahy, nikoliv vliv na politické rozhodování a zastoupení v evropských institucích. Lidovci vidí EU i jako hodnotový prostor vymezený židovsko-křesťanskou tradicí. Považují také posunutí hranice EU k Sýrii či Íránu za nezodpovědné. "Říkáme to od našeho vstupu do EU, kdy naši europoslanci hlasovali proti zahájení přístupových jednání s Tureckem," uvedl Benešík s tím, že například postoj ODS, bývalého prezidenta Václava Klause a ČSSD byl opačný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.