Benešík (KDU-ČSL): Rusko vzkázalo Severní Koreji a podobným, ať si s jadernou bombou pospíší

22.03.2014 17:44

KDU-ČSL k ukrajinské krizi.

Benešík (KDU-ČSL): Rusko vzkázalo Severní Koreji a podobným, ať si s jadernou bombou pospíší
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

KDU-ČSL odsuzuje nejnovější kroky Ruska ohledně Krymu. V roce 1994 v Budapešťském memorandu dostala Ukrajina nejvyšší záruky bezpečnosti a územní celistvosti výměnou za to, že se vzdala jaderných zbraní. Záruky podepsaly USA, Velká Británie a Rusko. „Nejnovější vývoj na Ukrajině ukazuje, že pro Rusko je jakákoli smlouva cárem papíru,“ prohlašuje předseda výboru pro Evropské záležitosti poslanec Ondřej Benešík a dodává: „KDU-ČSL má za to, že z pohledu nešíření jaderných zbraní se stalo to nejhorší, co se mohlo stát. Rusko vzkázalo Severní Koreji a podobným, ať si s jadernou bombou pospíší,“ varuje Benešík.

 Ukrajinská krize se dotýká České republiky velmi palčivě. Na Ukrajině žijí naši krajané a část Ukrajiny byla až do Ruskem zorganizovaného referenda součástí Československa. „S Podkarpatskou Rusí se stalo totéž, co s Krymem,“ upozorňuje předseda zahraniční komise a kandidát do Evropského parlamentu Pavel Svoboda. „V roce 1944 tam nebylo zorganizováno „referendum“ ale takzvané „veřejné schůze“ pod dozorem armády a na základě výsledku těchto schůzí byla Podkarpatská Rus připojena k SSSR. Česká republika nesmí nechat své krajany na holičkách,“ doplňuje ještě Svoboda stanovisko KDU-ČSL.

 Předseda strany a vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek dnes na briefingu KDU-ČSL k ukrajinské krizi ocenil postoj vlády a ministra zahraničních věcí Zaorálka a odmítl postoj ministra průmyslu a obchodu Mládka, který se minulé úterý zastal Ruska. Zpětně také ocenil stanovisko KDU-ČSL ve věci uznání samostatného Kosova: „Velice mě mrzí, že tehdejší vláda samostatnost Kosova uznala a vytvořila tak precedens, který je v těchto chvílích tak aktuální.“

 Řečníky doplnil místopředseda výboru pro obranu Ivan Gabal, který promluvil mimo jiné o dopadech dalších sankcí Evropské unie na ekonomickou situaci Ruska, která se již v současné době výrazným způsobem zhoršuje. Své tvrzení demonstroval na ekonomických indikátorech ruské ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kdu.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.