Benešík (KDU-ČSL): Tak trochu jsme zaspali

27.04.2017 14:39

Projev na 56. schůzi sněmovny 27. dubna 2017:

Benešík (KDU-ČSL): Tak trochu jsme zaspali
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík

Jsem velmi rád, že tato diskuze zde probíhá. Myslím si, že za těch 27 let, co se Československo a Česká republika otevřely, jsme tak trochu zaspali, že máme co dohánět. A znalost cizích jazyků, řekněme že dneska ta lingua franca je angličtina, je klíč pro naši konkurenceschopnost. Bez toho se prostě neobejdeme. Vidíme to všude. Firmy hledají odborníky, kteří znají svojí odbornost, ale také jsou jazykově vybaveni. Jsem rád, že tady zaznívá, že se shodneme na tom, že jazykové vzdělávání - i když klíčem je samozřejmě kvalitní vzdělávání ve školách - není to jediné.

Že jazykové vzdělávání musí být pojato šířeji a ta diskuze o dabingu, o možnosti minimálně dvojí stopy, možnosti přepnout si ve veřejnoprávní televizi, ale možná i v komerčních televizích, na původní znění s titulky, je podle mého názoru velmi zásadním doplňkem.

A jsem rád, že se na tomto shodneme a myslím si, že je to záležitost, která vůbec není ideologická a ať tady bude po dalších volbách Sněmovna jakákoliv, ať bude vláda jakákoliv, tak věřím, že se této problematiky ujme tak, jak se ujmout má a že v dalším období zlepšíme jazykovou výbavu nejenom našich dětí, ale vůbec celé populace tak, abychom byli opravdu konkurenceschopní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…