Berdychová: K výběru správné školy pomůže Oborovník

17.01.2020 4:33

Pár týdnů zbývá na to, aby si letošní deváťáci podali přihlášky ke studiu na střední školy. Protože nabídka vzdělávání v našem kraji je veliká, vydává Královéhradecký kraj pomůcku pro žáky a jejich rodiče.

Berdychová: K výběru správné školy pomůže Oborovník
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

Ta pomůže s orientací ve studijních oborech jednotlivých škol, které kraj zřizuje. Oborovník aneb Kam na střední je ucelený přehled vzdělávání pro školní rok 2020/2021. Do všech základních škol zajistí jejich distribuci určené spádové střední školy.

„Vybrat si správnou školu k dalšímu studiu není vždy pro žáky jednoduché. Nabídka je široká, škol je mnoho a ještě více je různých oborů a zaměření jednotlivých škol. V mnoha případech si školu vybírají samy děti, v jiných do rozhodnutí promlouvají rodiče. Právě proto jsme pro žáky a rodiče deváťáků připravili brožuru s názvem Oborovník. Obsahuje souhrnné informace, které obory a na jakých školách pro příští školní rok nabízejí školy, které zřizujeme,“ říká náměstkyně Martina Berdychová odpovědná za oblast školství.

Stránky Oborovníku jsou řazené podle témat (například zemědělství a ekologie, strojírenství, umění apod.) a podle škol od klasických gymnázií přes střední odborné školy po střední odborná učiliště s maturitou či výučním listem, které aktuálně nabízejí školy zřizované Královéhradeckým krajem. Brožura obsahuje popis jednotlivých oborů, tedy co se pod názvem daného oboru skrývá, jaké je jejich zaměření a jaké nabízí budoucí uplatnění pro absolventy.

„V Oborovníku žáci nalistují stránky oborů, které je zajímají. Pod nimi uvádíme, jaké školy v kraji tento obor ke studiu nabízejí a na konci brožury najdou kontakty na zvolené školy. Rodiče by měli přemýšlet, jestli jejich dítě bude spokojenější a třeba i úspěšnější v specializovaném oboru nebo na gymnáziu, dále nad budoucími pracovními plány a poptávkou trhu práce,“ doplňuje náměstkyně Berdychová.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Další možností, jak zvolit správnou školu, je její návštěva. Každá škola připravuje pro veřejnost dny otevřených dveří, kdy lze poznat školu, její prostory pro výuku i studentskou atmosféru. Pro dotazy a individuální návštěvu žáků a rodičů je také škola po domluvě otevřená kdykoliv. Informace o škole budoucí studenti získají i prostřednictvím webových stránek či profilů škol na sociálních sítích. Díky nim může uchazeč vidět mimoškolní aktivity i oborové úspěchy školy.

Nabídku škol dalších zřizovatelů (školy soukromé a církevní) najdete na Školském informačním portálu Královéhradeckého kraje (ZDE).

Pro první kolo přijímacího řízení podává uchazeč (resp. jeho zákonný zástupce) přihlášku řediteli střední školy do 1. března 2020 (v případě oborů s talentovými zkouškami byl termín pro podání přihlášky 30. listopad 2019). Veškeré informace k přijímacímu řízení na střední školy najdete na webových stránkách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině