Berdychová: Kraj podporuje vybavení škol novými notebooky

09.11.2020 14:33

Královéhradecký kraj podporuje z vlastních finančních prostředků technickou vybavenost krajských středních škol v době distanční výuky. V reakci na jarní uzavírku škol v červnu a září letošního roku navýšil jejich provozní příspěvky o necelých 8,5 milionu korun. Školy díky tomu nakoupí zhruba 670 notebooků, které poslouží k zajištění kvalitní výuky jak v době uzavření škol, tak při prezenční výuce.

Berdychová: Kraj podporuje vybavení škol novými notebooky
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

„Průběh jarní výuky otestoval připravenost škol reagovat na neobvyklé situace a poukázal na mezery ve způsobu zajišťování distanční výuky, která v současnosti plně nahrazuje účast žáků ve škole. Až pandemie pomine, distanční výuku lze efektivně využít například při dlouhodobé nepřítomnosti žáka. Proto je nutné, aby každý pedagog měl k dispozici svůj notebook a mohl po technické stránce takovou výuku zajistit,“ říká náměstek Arnošt Štěpánek odpovědný za oblast školství a sportu s tím, že pedagogové také notebooky využijí při prezenční výuce.

Prostředky na nákup počítačů a softwaru schválila rada kraje při změnách rozpočtu v červnu a září letošního roku. Kraj se tak připravil na reálné riziko omezení podzimního provozu škol. Odbor školství zmapoval stav techniky na jednotlivých školách a postupně nákup notebooků financuje.

Anketa

Bude Joe Biden dobrý prezident USA?

10%
90%
hlasovalo: 10541 lidí

„V první vlně jsme rozdělili pět milionů korun na zajištění zhruba 416 notebooků, ve druhé vlně necelých 3,5 milionu korun na 253 notebooků. Nyní postupně dovybavujeme další školy, které novou mobilní techniku akutně nepotřebovaly,“ doplňuje informaci náměstkyně Martina Berdychová, která vedla školství v minulém volebním období. Dodává, že ředitelé škol mají i velkou míru volnosti ve volbě nakupovaných notebooků. K částce přidělené krajem si mohou přidat i vlastní finanční prostředky a koupit si zařízení podle potřebných technických parametrů.

Kromě toho Královéhradecký kraj již v dubnu letošního roku nakoupil ze svého rozpočtu 187 notebooků za více jak 1,7 milionu korun do sedmi krajem zřizovaných dětských domovů. Dětem, které v domově žijí, umožnily plné zapojení do online výuky.

Vedení kraje se snaží na pořízení notebooků zajistit finanční prostředky i z vnějších zdrojů, a to například z projektu Implementace krajského akčního plánu vzdělávání. Nákup notebooků z této dotace se však kvůli nesplnění termínu dodání ze strany vítěze výběrového řízení neuskutečnil. Ve spolupráci s ministerstvem školství se kraji podařilo najít alternativní řešení. „Ministerstvo povolilo použít peníze z jiných akcí, které se kvůli koronaviru nekonaly. Částka ve výši 4,4 milionu korun na zakoupení notebooků bude přímo alokována dotčeným středním školám po schválení novou radou Královéhradeckého kraje,“ uzavírá náměstkyně Berdychová. Nákup notebooků se uskuteční ještě do konce letošního roku.

Vedle krajských peněz zajistí vybavení základních škol a víceletých gymnázií dotace z ministerstva školství ve výši 70 milionů korun. Krajský úřad Královéhradeckého kraje tyto finanční prostředky odeslal na účty škol 6. listopadu 2020. Školám umožní nejen pořízení nových notebooků, ale i softwarového vybavení a příslušenství k přenosnému digitálnímu zařízení jako například dokovací stanice, externí kamery či mikrofony.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi