Berdychová: Stavebně-historický průzkum odborně zreviduje areál kláštera v Opočně

11.07.2021 18:50

Královéhradecký kraj řeší využití budov kapucínského kláštera v Opočně, které spadají do majetku kraje. S cílem spolupráce při oživení a obnově kláštera kraj oslovil vedení města Opočna, Univerzitu Karlovu v Praze a organizaci Nová síť.

Berdychová: Stavebně-historický průzkum odborně zreviduje areál kláštera v Opočně
Foto: ANO
Popisek: Martina Berdychová

„V letošním roce plánujeme provést stavebně-historický průzkum, který odborně zreviduje areál kláštera a zhodnotí zvláště cenná místa zasluhující si ochranu při následné rekonstrukci. Máme také již schválený záměr a finanční prostředky na likvidaci dvou zastaralých budov, které dnes představují velkou ekologickou zátěž. Ve spolupráci s městem a dalšími organizacemi bychom chtěli klášter oživit a jeho obnovené prostory využít pro projekty, které by přivedly nové návštěvníky, uživatele a život jako takový. Z mého pohledu se jedná o poklad, o který bychom měli nějakým způsobem pečovat,“ sděluje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast kultury.

V průběhu července v Opočně působí dvanáct studentů z Ústavu etnologie Karlovy univerzity Praha, kteří vedou strukturované rozhovory s aktéry kulturního života, aktivními obyvateli města a se všemi, kdo mají o dění v klášteře zájem. Tým mladých vědců vede Marek Jakoubek a Lenka Jakoubková Budilová, kteří ve svém odborném životě zasvětili mnoho let zkoumání zajímavých lokalit po celém světě.

V srpnu na studenty naváží odborníci z organizace Nová síť, kteří se již několik let věnují mj. podpoře kultury a oživování netradičních míst. Povedou rozhovory s institucemi ve městě a také budou hledat nápady a různé možnosti využití budov kláštera. Výsledky průzkumů poslouží Královéhradeckému kraji při přípravě návrhů jeho obnovy. Jako první se úprav dočkají rozsáhlé klášterní zahrady, které kraj chce zpřístupnit veřejnosti.

Klášterní komplex byl založen na základě rozhodnutí provinciální kapituly kapucínského řádu v roce 1673, přičemž základní kámen byl položen roku 1674 za významné finanční pomoci majitele panství Ludvíka Colloredo-Walsee. Po roce 1951, kdy naposledy sloužil církevním účelům, byl až do roku 2007 využíván pro Svatojánský ústav pro péči o hluchoněmé a slabomyslné ženy. Celý komplex, který je od roku 1958 kulturní památkou, je nyní zcela opuštěn.

Mgr. Martina Berdychová

  • BPP
  • Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • náměstkyně hejtmana

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky