Berg (SZ): Dobrovolnictví má potenciál měnit lidské životy

09.01.2016 20:03

Osobností roku je podle Deníku Referendum dobrovolnice z pražského hlavního nádraží.

Berg (SZ): Dobrovolnictví má potenciál měnit lidské životy
Foto: zeleni.cz
Popisek: Michal Berg

Od roku 2012 vyhlašuje každoročně Deníku Referendum půltucet osobností, které svým působením ve veřejném prostoru pomáhají měnit české země k lepšímu. Na první místě se ocitla „dobrovolnice z pražského hlavního nádraží“, která představuje všechny dobrovolníky zapojené do pomoci uprchlíkům. Za všechny aktivní zelené můžeme jmenovat právě jednu z iniciátorek „Hlaváku“ Moniku Horákovou nebo evropského koordinátora dobrovolníků Michala Berga.

„Dobrovolnictví má potenciál měnit lidské životy – a to jak těch, kteří jsou příjemci dobrovolnické pomoci, tak i dobrovolníků a dobrovolnic. Vážíme si každého, kdo ve svém volném čase přispívá této společnosti v podobě péče o staré a nemocné, o životní prostředí nebo o děti. Ještě více si však je třeba vážit těch, kdo za své dobrovolnické nasazení sklízejí nenávist a zlobu, jako tomu bylo u dobrovolné pomoci uprchlíkům. Ocenění dobrovolnic z Hlaváku je na správném místě,“ uvádí Michal Berg (SZ), člen předsednictva zelených a evropský koordinátor dobrovolníků.

„Dobrovolnictví, které vzniká zespoda, bez centrálního řízení, je kořením společnosti. Iniciativa Hlavák, jejíž dobrovolnice se staly osobnostmi roku 2015, vznikla a funguje přesně takto. Kolektivně, živelně, napříč profesním, náboženským i politickým spektrem, a s jedinou motivací: nabídnout pomoc lidem na útěku a ukázat, že Česká republika neznamená jen věznění a porušování lidských práv, za které si ještě necháme zaplatit,“ uvádí Monika Horáková (SZ), jedna z iniciátorek Hlaváku.

Celý článek si můžete přečíst na webu Deníku referendum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.