Berg (SZ): Soudní dvůr EU rozhodl, že plošné sledování uživatelů internetu je nelegální

22.12.2016 8:35 | Zprávy

Soudní dvůr Evropské unie dnes rozhodl, že plošné uchovávání provozních a lokalizačních údajů o pohybu uživatelů na internetu je v rozporu s unijním právem na soukromí. Jedná se o klíčové rozhodnutí.

Berg (SZ): Soudní dvůr EU rozhodl, že plošné sledování uživatelů internetu je nelegální
Foto: zeleni.cz
Popisek: Michal Berg

Státy nesmí plošně sledovat, jaké internetové stránky lidé navštěvují nebo s kým komunikují přes internet. Pokud bude chtít stát tuto komunikaci sledovat v rámci boji proti závažné trestné činnosti, bude muset stanovit taková pravidla, aby sledování bylo cílené, a musí stanovit dostatečné záruky proti zneužití.

Soudní dvůr reagoval na nový zákon Velké Británie, který stanovil povinnost poskytovatelů připojení uchovávat pro policii a další úřady informace o tom, jaké stránky za posledních 12 měsíců uživatel navštěvoval nebo s kým elektronicky komunikoval.

Většina z nás je ochotna v rámci boje s terorismem přistoupit na jisté omezení soukromí. Právě proto je ale potřeba stanovit pro bezpečnostní síly přesná pravidla, aby tato instituce nemohla být zneužívána. Jedná se také o důležitý vzkaz ministru Chovancovi, který nedávno otevřel diskusi o omezení anonymity, a tedy i soukromí na internetu. Nyní je jasné, že snahy o posun tímto směrem by neměly šanci projít přes evropské soudy.

Text místopředsedy Strany zelených Michala Berga vyšel 21. 12. 2016 na blogu serveru iHNed.cz.

Zdroj: zelení.cz

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

22:28 Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

Stanovisko Trikolory k rezoluci Evropského parlamentu.