Berg (Zelení): Petici proti spalovně podepsalo přes 5000 lidí

13.09.2019 19:15

Počet lidí, kteří na Vsetíně nechtějí spalovnu, překonal pět tisíc. Jejich petici projednali zastupitelé a dohodli se, že na dalším jednání se ke spalovně vyjádří.

Berg (Zelení): Petici proti spalovně podepsalo přes 5000 lidí
Foto: zeleni.cz
Popisek: Michal Berg

„Mrzí nás, že se debata vedla ne o spalovně, ale spíše o tom, zda je počet podpisů petice nízký nebo vysoký. Pro srovnání: počet podpisů je podobný, jako počet hlasů pro strany aktuálně vládnoucí koalice v posledních komunálních volbách. A pokud tedy počet hlasů stačil na zvolení starostou, určitě se nejedná o malý počet hlasů," okomentoval debatu Michal Berg z Koalice pro otevřený Vsetín.

Na podporu petice vystoupilo několik občanů, včetně jednatelů firmy Austin Detonator. „Je to myslím velmi silný signál, pokud se proti spalovně vyjadřuje takto významná firma, která zaměstnává více než tisíc lidí,“ uvedl Michal Berg. Zastupitelé Koalice pro otevřený Vsetín navrhovali, aby se zastupitelstvo vyjádřilo ke spalovně už nyní, ale většina zastupitelů souhlasila s tím, že bod bude zařazen na nejbližší jednání, které se má konat v listopadu.

V debatě několikrát padalo, že čekat na vyjádření krajského úřadu v procesu EIA není potřeba, protože umístění spalovny je politické, nikoli odborné rozhodnutí. Investor totiž několikrát potvrdil, že pokud si občané nebudou spalovnu na Vsetíně přát, stavět ji zde nebude. „EIA řekne, zda je možné postavit spalovnu, která splní všechny podmínky. Je na zastupitelstvu, aby řeklo, zda ji tady za takové situace chce, nebo ne. Indicií, jak se k tomu staví občané, má díky petici dostatek. Na takové vyjádření ale nemusíme čekat až EIA skončí. Nemá smysl dále vyčkávat, lidé i investor chtějí mít jistotu,“ vysvětlil Michal Berg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.