Berg (Zelení): Radnice se v otázce spalovny probudila po půl roce. K petici se přidá protestní pochod

30.05.2019 17:50

Petice proti plánované spalovně odpadů a výsledky veřejného fóra radnice s občany ukazují, že lidé na Vsetíně spalovnu nechtějí. Pod peticí se sešlo už přes 2500 podpisů, na projednávání TOP 10 problémů města pak spalovna jasně vyhrála.

Berg (Zelení): Radnice se v otázce spalovny probudila po půl roce. K petici se přidá protestní pochod
Foto: zeleni.cz
Popisek: Michal Berg

Radnice mezitím plánuje zaslat dopis investorovi spalovny, kde se domáhá informací ohledně jejího dopadu na životní prostředí, dopravu a cenu tepla a odpadu.

„Radnice se probudila o půl roku později, než měla. Nebýt zájmu občanů, tak žádný proces EIA není a investor už staví, protože město se na zastupitelstvu odmítlo spalovnou dvakrát zabývat. Je ale vidět, že odpor občanů funguje a radní se začínají od své podpory spalovně odklánět. Faktem ale stále zůstává, že vládnoucí koalice má stále podporu spalování odpadu ve svém programovém prohlášení,” uvedl Michal Berg.

Radnice připustila i to, že by kvůli spalovně uspořádala referendum. „Počet podpisů pod peticí totiž stačí na to, aby referendum vyvolali i občané svými podpisy. Věříme, že referendum nakonec nebude potřeba, protože odpor občanů je jednoznačný. Není o čem hlasovat, spalovnu lidé na Vsetíně zjevně nechtějí,“ upřesnil Michal Berg

Na protest proti plánovanému vybudování spalovny ve Vsetíně je na čtvrtek 13. června svolán Pochod proti spalovně. Sraz je v 15 hodin nedaleko zvažovaného místa pro spalovnu – u garáží naproti Základní škole Luh. Pochod se pak vydá do centra města na náměstí Svobody.

„Zatímco v Chebu přípravu spalovny, která měla být rozsahem podobná té vsetínské, definitivně ukončili, příprava vsetínského projektu ale běží dál. Pochodem chceme dát jasně najevo, že nám to vadí,“ uvedl Michal Berg za organizátory.

Ti vyzývají, aby lidé přišli v maskách a vzali i své děti. „Vítány jsou tematické nebo ekologické masky, jako komín, popelář nebo popelnice. Na náměstí bude kulturní program a vystoupí i známý muzikant Bolek Vjaclovský,“ zve Michal Berg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi