Berg (Zelení): Vyšetřování otravy Bečvy si posílají policie a státní zastupitelství

21.09.2022 15:45 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k průtahům ve vyšetřování otravy řeky Bečvy

Berg (Zelení): Vyšetřování otravy Bečvy si posílají policie a státní zastupitelství
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Michal Berg (Zelení)

sou to dva roky od otravy řeky Bečvy. Náš spolupředseda Michal Berg, který přímo na Valašsku u Bečvy žije, komentuje současný stav této kauzy:

"Před minulými volbami se mnozí politici nechali slyšet, jak moc jim na Bečvě záleží. Od té doby ale také na naši řeku mnozí zapomněli. Návrhy zákonů, které by měly podobným haváriím předcházet, parlament stále neschválil, a ty nejzásadnější změny, které by měly zajistit, že každý kdo něco otráví nebo zničí, zaplatí plnou hodnotu ekologické újmy, se ani neplánují zavést.

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

Stejně tak se neplánuje zavést průběžné online měření kvality vody na našich řekách. Na Bečvě se v červnu instalovalo měřící zařízení, ale zatím jen v rámci zkušebního projektu, bez zajištění dlouhodobého financování. Zkušenosti ze zahraničí přitom ukazují, že průběžné měření kvality vody pomáhá jako prevence.

No a vyšetřování otravy Bečvy? To si mezi sebou posílají policie a státní zastupitelství a důvěru v kvalitu práce vyšetřovatelů nemá z místních už skoro nikdo. Řízení dle zákona o ekologické újmě, které jsme iniciovali jako vsetínští ochránci spolu s rybáři a Arnikou, se už více než rok táhne bez jediného výsledku.

A v neposlední řadě je smutné, že mnoho politiků, kteří po volbách před rokem byli zvoleni do sněmovny nebo dokonce do vlády, na své sliby týkající se Bečvy zapomněli. Nebýt dlouhodobé snahy senátorské dvojice Jitka Seitlová a Petr Orel, nikdo ve vrcholné politice by "kauz Bečva" v patrnosti neměl. Je to pro všechny zdejší velké ponaučení."

Požadavky Zelených na to, jak změnit naše zákony abychom podobným haváriím předcházeli najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…