Berg (Zelení): Za Hřensko může opět klimatická krize

30.07.2022 16:58 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke klimatické krizi

Berg (Zelení): Za Hřensko může opět klimatická krize
Foto: zeleni.cz
Popisek: Michal Berg

Dnes mám narozeniny.

Pravidelně tady v tento den píšu, jak mi moji blízcí dělají radost. A takový byl i plán na dnešek.

Ale realita plány mění. Minulý týden jsem psal, že ona věta "až to tady bude hořet, chci hořet vedle tebe", kterou jsme s ženou kdysi řekli, byla myšlena symbolicky. Teď už je jasné, že symbolika je pryč.

Vlna požárů dorazila do Česka. Nehoří jen v Hřensku; lesní požáry likvidovali třeba na Libavé nebo kousek od Zlína, několik hasičských vozů vyjelo i v sobotu k hořící louce nad Huslenkami, kde se oheň podařilo zastavit jen kousek od lesa.

Na rozdíl od povodní nemám s velkými požáry žádnou osobní zkušenost, o to víc obdivuju všechny profesionální i dobrovolné hasiče, kteří nasazují vlastní životy v takových situacích. A je mi smutno, když vidím že požár v Hřensku už spálil první domy.

Masivní požáry mají totiž jeden podobný rys jako celá klimatické krize: obojí je nebezpečné hlavně pro lidi, ne pro přírodu. Zejména v národním parku, kde je podstatou ochrany právě to, že se do přírodních procesů nezasahuje, si příroda s následky požárů poradí. Nějakou dobu to bude trvat, ale příklady z minulosti ukazují, že to půjde. Možná ten les bude vypadat jinak, než jsme zvyklí - ale je tady ten les pro potěšení našeho oka, nebo je to součást přírody?

Mnohem horší je to ve vztahu k lidem. Když začnou hořet obydlí, když je potřeba evakuovat turistické chaty, když přichází místní živnostníci o živobytí, když lidé daleko od místa požárů najednou dýchají vzduch špinavý jako za zimních smogových situací.

A tak je to i s klimatickou krizí. Vlny veder způsobují každý rok více a více úmrtí. Sucho přispívá k neúrodě a zdražování potravin. Nedostatek a vysoká teplota vody v řekách omezuje provoz jaderných elektráren, protože je není možné uchladit. A tak bych mohl pokračovat.

Stejně jako u loňského tornáda na Břeclavsku, povodní v Německu nebo dalších klimatických extrémů se debata vždy stočí na to, že "tuto konkrétní věc přece změna klimatu nezpůsobila". U toho požáru je to vidět nejvíce: za něj přece podle mnohých může nezodpovědný člověk, který někde něco zapálil.

Ano a ne. Vlastně spíše ne. Za oslabení lesů kůrovcem může zvyšování teplot, tedy je to následek změn klimatu. Za obrovské sucho může zvyšování teplot, tedy změna klimatu. Je vědecky prokázáno, že změna klimatu zvyšuje pravděpodobnost extrémních projevů počasí, zvyšuje také pravděpodobnost požárů, jejich rozsah a následky. Zkrátka je jich stále více, a jsou více devastující, než kdyby díky člověkem způsobené změně klimatu teploty nestoupaly.

Že tyhle řeči o klimatu ode mne slyšíte pořád? Jo. Asi bych na své narozeniny psal raději o tom, jak skvělé je koupání na Všemině nebo vám dal recept na skvělou chladnou ukrajinskou polévku okrušku, ale nejde to.

Nejde to a nepřestanu s tím, dokud nezačnou klimatickou krizi, a její zvládání brát vážně ti, co s danou věcí mohou opravdu něco udělat. Tady se opravdu nejedná o neopatrné zacházení s ohněm v lese. Tady se jedná o neopatrné zacházení s naší planetou.

PS: Pokud mi chcete na narozeniny udělat radost, můžete přispět na sbírku, kterou spustilo Donio na pomoc obyvatelům, které požáry v Českém Švýcarsku zasáhly. Najdete ji ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

9:02 Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

„Vážení občané, zlevňuje se,“ oddechl si premiér Petr Fiala poté, co si ve Strakově akademii otevřel…