Bezecný (KDU-ČSL): Blábol pana Jaroše Nickelliho

19.10.2016 5:31

Objevil jsem na webu v Českých národních listech článek pana Nickelliho nazvaný velmi originálně „Blábol pana Bezecného…“. Trošku jsem si ověřil fakta, a ač nerad (napatří to k mé slovní kultuře), vracím stejnou mincí. Blábolí pan Nickelli.

Bezecný (KDU-ČSL): Blábol pana Jaroše Nickelliho
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Především, nerad používám silná slova včetně slova použitého v titulku. Upřednostňuji slušnou argumentaci ve formě předkládání faktů a dat a diskusi o nich.

Párkrát se nám to už i na stránkách PL podařilo. Proč ze sebe hned dělat navzájem blbce, když se můžeme pobavit o zajímavém problému. Diskusi je možné vést k oboustrannému obohacení diskutujících partnerů. Nikdo nejsme všeznalí, a pokud se vzájemně inspirujeme, je to myslím ku prospěchu rozvoje znalostí obou diskutérů.

Pan Nickelli nicméně svůj článek v Českých národních listech nazval velmi úderně „Blábol pana Bezecného…“. Týká se mé argumentace, že Krym patří Ukrajině a že jeho okupace Ruskem je stejně nezákonná, jako byla okupace Československa fašistickou armádou.

Ne že bych byl humpoláctvím pana Nickelliho jakkoliv dotčen, neznám ho, nevím proč na mně útočí, nevím jestli nemá víc rád KDU nebo mně, nestál by mně za mrknutí oka, kdyby mně problém přece jen více nezajímal a kdybych nebyl sám zvědav jak to tedy opravdu s Ukrajinou bylo. Vůbec si nehraji na všeználka,  informace získávám z různých zdrojů různé kvality, určitě jsem se mohl pomýlit. A rád bych tu chybu i přiznal.

Tak jsem se trošku věnoval literárním pramenům od wikipedie až po různá historická pojednání a dostupnou literaturu ale faktem je, že příliš světla to nepřineslo. Většina zdrojů hovoří o převedení Krymu do Ukrajinské sovětské socialistické republiky v roce 1954. Tento faktický stav Ruská federace uznala v roce 1994. A tady stopa končí. Pan Nickelli by tak neměl pravdu, jak pokud jde o časování (ve své argumentaci udává rok 1956) ale ani pokud jde o dárce, neboť Chruščov byl v roce 1954 „pouze“ generálním tajemníkem strany, ale prezidentem byl Vorošilov a předsedou vlády Malenkov (Možná pan Nickelli schválně uvedl rok 1956, aby si situaci zjednodušil). Jako generální tajemník strany neměl pan Chruščov žádnou pravomoc k předávání Krymu Ukrajině.

Více světla přineslo pojednání pana Garassyho na idnes. Zde se člověk dozví třeba následující. Převod Krymu z RSFSR Ukrajině byl realizován rozhodnutím tří parlamentů, změnou tří ústav a podpisy tří prezidentů (SSSR, RSFSR, USSR). V dubnu 1954 vydal Nejvyšší sovět SSSR zákon „O převodu Krymské oblasti z Ruské SFSR do Ukrajinské SSR“ a změny byly zapracovány do sovětské ústavy – do článku 22 o administrativním členění RSFSR a článku 23 o členění Ukrajinské SSR. Zákon byl podepsán sovětským prezidentem Vorošilovem. Následovalo schválení změny článku 14 ústavy Ruské SFSR o administrativním členění Ruské SFSR Nejvyšším sovětem Ruské SFSR. Nejvyšší sovět Ukrajinské SSR schválil příslušnou změnu článku 18 ústavy Ukrajinské SSR 17. června 1954.

Tolik fakta, která jsem nalezl. Snad tedy můj článek až tak hrozným blábolem nebyl (alespoň pokud jde o faktografii, na její osobní výklad snad mám právo) a jestli snad ano, pak jistě o nic větším, než blábol (a prokazatelné přizpůsobení fakt svým potřebám) pana Nickelliho v Českých národních listech. Mně může alespoň těšit, že případného čtenáře nemystifikuji fakty uzpůsobenými k obrazu svému, jako to udělal ve své úderničině pan Jaroš Nickelli.

Převzato z profilu.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

6:03 Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obchvatu