Bezecný (KDU-ČSL): Jak daleko je z Harare do Židenic?

10.08.2018 5:29

V Zimbabwe je po volbách. Mugabe volil opozici, ZANU PF nadbíhá bílým farmářům. Zázrak? My se zatím na volby připravujeme. Byť teritoriálně vzdáleni, volební skutečnosti ukazují na překvapivou blízkost.

Bezecný (KDU-ČSL): Jak daleko je z Harare do Židenic?
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Tak se to zase nepovedlo. Potyčky nespokojených příznivců opozice s policisty a vojáky, výsledkem je 6 mrtvých v ulicích.

Opozice obviněna z vyvolávání nepokojů.

Významný představitel opozice Tendai Biti zadržen na hranicích se Zambií při pokusu o útěk do bezpečí.

Senátor Coltart tvrdí, že duch Mugabeho vládne přes všechny sliby ke smíru v Zimbabwe dál.

A samotný Mugabe? Největší gól zimbabwských voleb. Jeden z otců zakladatelů vládnoucí ZANU PF, který se nelítostným způsobem a za cenu tisíců obětí na lidských životech skoro čtyři desetiletí vypořádával s opozicí, prohlašuje, že jeho strana si nezaslouží podporu a že hlasuje pro vůdce opozice Chamisu. Polibek smrti opozici nebo politická bezpáteřnost, pro kterou ovšem vůbec nemusíme chodit až do dalekého Harare?

Lazarus Nyoni, strážce pokladny válečných veteránů, nazývá Mugabeho za jeho zradu Jidášem Iškariotským. „Největší zrada je, když kdysi respektovaný bojovník za osvobození prohlásí, že bude volit Alianci MDC, stejnou stranu, kterou vždy kritizoval a bojoval s ní“.

Mugabe až dosud nazýval MDC loutkou Spojeného království a nástrojem bílých k „zvrácení revolučních výdobytků“ a obnovení jejich vlády. Bezpečnostní síly v zemi její členy často unášely a vraždily, a to zejména v období volebních kampaní. Mezi postiženými byl i současný poražený protikandidát Nelson Chamisa, kterého v roce 2007 téměř umlátily k smrti ve chvíli, kdy už byl na letišti a hodlal odjet na pracovní návštěvu Evropské unie.

Časy se ale mění a jak je vidět, když jde o funkce ve veřejném sektoru, možné je úplně všechno. Jak jinak se dívat na masivní účast bílých farmářů na předvolebním setkání s pozdějším vítězem voleb (byť proti výsledku opozice podala soudní protest) Mnangagwou, stejným mužem, který 20 let horlivě podporoval Mugabeho politiku nezákonného a násilného zabírání a loupeží bělošských farem? Dnes volá po obnově pořádku a garantování vlastnických práv.

Tak se věci mají v Zimbabwe.

Někdy ovšem není třeba chodit pro inspiraci tak daleko. Také u nás v Brně i v naší městské části můžeme být svědky zajímavých politických obratů a názorových posunů, posouvající neúspěšné kandidáty na politické funkce z jednoho políčka na druhé jako figurky na šachovnici. S křesťany nebo čertem, konzervativcem nebo pouličním aktivistou, zeleným, oranžovým nebo červeným, hlavně když mně dají na kandidátku s vidinou nějaké té funkce či funkcičky a tomu příslušejícího obolusu. Pak jsou všechny mé dřívější názory zapomenuty a všechny prostředky dobré. Kdo by do toho nešel, že ano, když mně tolik chtějí, a nějaké ty ideály, program, přesvědčení, s tím si přece nebudeme lámat hlavu. Když zaplatí ti, bude nádraží ve středu, když zase oni, klidně ať je třeba někde v prd---i. Hlavně aby byl měšec plný…A že jsem Jidášem Iškariotským? Chachacha…povídačky pro děti, jak také dí Lazarus Nyoni.

Únosy a vraždy politických oponentů jsou naštěstí u nás, ve srovnání s Mugabeho Zimbabwe, popelkou. Vyhrožování, pomluvy, nevyžádané maily a někde dokonce i nefalšovanou rvačku ovšem známe velmi dobře.  Smutný to pohled na naše politické jeviště padesát let po Pražském jaru. Normalizace je sice dávno minulostí, její pokřivené myšlení v nás však přetrvává. Křivárny, chytračení, převlékání kabátů, programová bezobsažnost a vyprázdněnost, to jsou hlavní rysy naší předvolební kampaně, v Brně jako jinde. Veřejný sektor je pouhým jevištěm, na kterém hájíme jen a pouze zájmy vlastní kapsy a tzv. politologové pak přemýšlejí, proč je potlesk diváků volby od voleb stále slabší. O co méně diváků, o to však více zájemců a kandidátů.

Česko a Zimbabwe jsou země na hony vzdálené. Dělí je 12 000 km vzdálenost. Současné politické kampaně nás ale jak vidět v mnohém spojují. Hlavně v tom, že v nich jde často více o osobní zájmy kandidátů, zatímco zájmy občana jsou v pořadí důležitosti až hodně daleko. A také v tom, že pro splnění svých osobních a schopnostmi často nepodložených ambicí jsou mnozí kandidáti schopni sloužit jednou bohu jednou ďáblu a voličem manipulovat jako tupým stádem zmatených ovcí. V Zimbabwe po volbách splašené a vyděšené ovce zatím zkrotil vypuštěný policejní buldok. My máme ještě možnost přemýšlet a hledat zlatou jehlu v kupce zasmrádlého hnoje. Najdeme?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…