Bjalkovová (TOP 09): Sacharovova cena vzdává holt všem, kteří bojují za svobodu

24.12.2016 17:38

Spolu s Mladými demokraty jsem vyrazila do Evropského parlamentu ve Štrasburku na předávání Sacharovovy ceny. Tu uděluje Evropský parlament již od roku 1988 jako projev úcty k lidským právům a svobodě myšlení.

Bjalkovová (TOP 09): Sacharovova cena vzdává holt všem, kteří bojují za svobodu
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Laureátkami Sacharovovy ceny za svobodu myšlení za rok 2016 se staly Nádija Murádová a Lamjá Hadží Bašárová. Obě ženy přežily sexuální zotročení Islámským státem a staly se hlasem žen, které se staly oběťmi sexuálního násilí ze strany IS. Veřejně vystupují jménem jezídské komunity v Iráku, náboženské menšiny, na níž IS páchá genocidu.

Do následné diskuze, kde obě laureátky vystupovaly, zasahovalo mnoho emocí. Nadia Murad Basee Taha na předávání přišla se svým bratrem a vyprávěla o hrůzných prožitcích. Cílem Nádii Murádové bylo předat poslání a objasnit současnou situaci na území Iráku.

Když se člověk blíže obeznámí s tragickými příběhy obou žen, které jen ilustrují nelidskost IS, musí smeknout především před tím, že jsou obě tyto ženy ochotny se o prožitky podělit a pomoci tak mnohým dalším ženám s podobnými osudy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Orbán je autoritář. A s autoritáři se nevyjednává. Komise nás neposlechla

20:01 Peksa (Piráti): Orbán je autoritář. A s autoritáři se nevyjednává. Komise nás neposlechla

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k postoji Evropské komise vůči Maďarsku a jejími prem…