Bláha (ANO): Navrhuji plošné snížení mezd státních zaměstnanců

05.05.2020 17:14

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 5. května 2020 k podpoře firem, postižených vládním nařízením

Bláha (ANO): Navrhuji plošné snížení mezd státních zaměstnanců
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Lídr ANO v Libereckém kraji Jiří Bláha

Vážené kolegyně a kolegové,

já jsem tady byl před týdnem, zhruba, navrhoval jsem řešení krizového stavu firem, takže bych rád v tom pokračoval. Máme 52 dní od doby, kdy jsme uzavřeli nebo významně omezili chod některých firem, a tak bych navrhoval projednání tří nových bodů, chtěl bych je projednat hnedka po senátních vratkách. Jednalo by se o, první bod, podpora firem uzavřených nebo významně omezených, které to nevzdaly a stále pracují a díky tomu se na ně nevztahuje žádný z podpůrných programů Antivirus A a B a tudíž již třetí výplatní termín, který teď budou mít od doby uzavření, musí řešit a nemají na to žádné peníze.

Anketa

Vadí vám, že policie a soudy stále popotahují Petra Nečase?

12%
88%
hlasovalo: 9934 lidí

Druhý bod, který souvisí s tím prvním, je změna Zákoníku práce. A objasním: Všem těmto uzavřeným nebo významně omezeným firmám je nařizováno v rámci Zákoníku práce, že musejí vyplácet stoprocentní mzdu svým zaměstnancům, což je v rozporu s tím, co se stalo, že jsme jim uzavřeli jejich firmy a ti dotyční na to nemají. Podpora, která je dneska směřována na tato uzavření, se samozřejmě nevztahuje na ty, kteří pracují. A zároveň na ty, kteří to opravdu zavřeli, tak je ve výši jenom 80 % a omezená výškou 39 000 včetně odvodů, takže řada zaměstnanců na to nedosáhne a firmy je musí sanovat z vlastní kapsy.

Poslední bod, který navrhuji, abychom zařadili, je bod, který se týká plošného snížení mezd státních zaměstnanců o 10 %. Je to v rámci toho, že ze všech médií a ze všech stran slyším, jak jsme v tom všichni nastejno, jak jsme v tom všichni zajedno, tak bych byl rád, kdybychom tímto gestem vyjádřili podporu právě těm uzavřeným nebo omezeným firmám, které nemají v dnešní době žádné tržby, nemají na to, aby dále sanovaly své zavřené podniky. A tuto ušetřenou částku, která zbude ve státním rozpočtu, jsme právě věnovali těmto firmám. Z mého pohledu si myslím, že je opravdu poslední chvíle, kdy můžeme pro tyto firmy, které nevzdaly ten boj a pracují, přestože mohly trávit svůj čas doma a nechat si větší část dosanovat Antivirusem A a B, tak bych byl rád, kdybychom se o tom pobavili a našli cestu, jak bychom jim mohli pomoci.

Děkuji za pozornost.

Jiří Bláha

  • ANO 2011
  • Lídr hnutí ANO pro Liberecký kraj v roce 2017

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…