Blaha (ODS): Co se musí tajit, když se vlastně nic neví? Nebo je to jinak?

12.11.2020 18:30

Interpelace na předsedu vlády Andreje Babiše na 62. schůzi Poslanecké sněmovny dne 12. 11. 2020 ve věci otravy řeky Bečvy kyanidem

Blaha (ODS): Co se musí tajit, když se vlastně nic neví? Nebo je to jinak?
Foto: archiv starosty
Popisek: poslanec a starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS)

Děkuji, pane místopředsedo. Vážený pane premiére, dnes je to 53 dní, co je z Bečvy mrtvá řeka. Co se stalo, tady už několikrát zaznělo. Dne 20. září do Bečvy unikl kyanid, který zahubil 40 tun ryb a poškodil říční ekosystém.

Váš ministr Brabec zvolil strategii mlčení a odvolává se přitom na policii. Alespoň tak nám to tvrdil minulý týden na výboru pro životní prostředí. Co se ale musí tajit, když se vlastně nic neví? Nebo je to jinak? Máte informace, které lidem jen nechcete říct?

Dne 28. října 2008 z chemičky DEZA uniklo 20 tun naftalenu, který ucpal kanalizaci. Pracovníci DEZA nahřívali naftalen horkou parou, aby se odpařil. Jenomže naftalen začal být cítit a zápach hlásili lidé valmezské policii. Přesto DEZA zatloukala víc než týden a únik přiznala až po jedenácti dnech. Předpokládám, že si na tuto situaci dobře pamatujete, protože DEZA patří do Agrofertu, který ovládáte přes své svěřenské fondy.

V září jsme na Bečvě pozorovali velmi podobnou situaci. Rybáři, kteří se již snažili zachránit ryby v řece, si stěžovali, že voda byla cítit chlórem a popisovali brnění rukou a vyschlou pokožku. To podle odborníků svědčí o tom, že někdo si úniku byl vědom a snažil se ho zmírnit osvědčenou metodou oxidace chlórem.

Z vašeho Facebooku vyplývá, že vám na přírodě záleží. Vysazujete do řek raky, sbíráte kůrovce, obdivujete motýle. O 40 tunách mrtvých ryb, které rybáři vylovili z otrávené řeky a odvezli je rovnou do kafilérie (Čas.) jsem bohužel nenašel ani zmínku. Já potom budu pokračovat doplňujícím dotazem.

Ing. Stanislav Blaha

  • ODS
  • Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…