Blaha (ODS): Jedna díra v sociálním systému končí. Problémy k řešení ale stále zůstávají

02.08.2017 12:13

Od 1. srpna dostávají úřady práce do rukou nástroj, který významně přispěje k omezení případného zneužívání sociálního systému.

Blaha (ODS): Jedna díra v sociálním systému končí. Problémy k řešení ale stále zůstávají
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS)

Ti, kdo jsou v evidenci déle než 6 měsíců a zároveň neodpracují každý měsíc aspoň 20 hodin ve veřejné službě, přijdou až o třetinu peněz. Zdávky na živobytí 3 400 korun si pohorší až na existenční minimum 2 200 korun. „Jde o důležitý krok, který se podařilo prosadit i díky výraznému přispění poslanců a senátorů za ODS. Vnímám to jako zacelení jedné z děr v sociálním systému, která byla snadno zneužitelná.

Veřejnou službu mohou nabízet radnice, neziskové organizace, ale také charity a podobně. Není to tak, že ten, kdo se do veřejné služby zapojí, musí nutně obléct oranžovou vestu a vzít si do ruky koště. Může pracovat třeba v knihovně, archivu, roznášet různé obsílky. Jsem velmi rád, že se do zákona nedostal socialistický paragraf, který by radnicím ukládal povinnost uplatnění ve veřejné službě nabízet. V takovém případě by šlo o vyrážení klínu klínem. Pracovní příležitosti nejde vytvořit zákonem. Lidé na radnici sami vědí, co a kdy potřebují, a kde by tedy mohli nezaměstnaní pomoci.

K tomu, aby sociální systém fungoval, tedy aby byl svým obsahem i formou maximálně adresný a individuální, vede ještě dlouhá cesta. Čeká nás spousta práce. Je například nutné zabránit zneužívání dávek v rodinné politice. A opět je nejlepší podmínit dávky reálnými požadavky, v tomto případě plněním základních rodičovských povinností, případně i dalších závazků.

Převzato z profilu.

Ing. Stanislav Blaha

  • ODS
  • Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…