Bláha (ODS): V Hradci začíná hrubá stavba multifunkčního fotbalového stadionu

22.02.2022 22:13

Město Hradec Králové spolu se stavebními firmami dnes oficiálně zahájilo stavbu nového multifunkčního fotbalového stadionu.

Bláha (ODS): V Hradci začíná hrubá stavba multifunkčního fotbalového stadionu
Foto: ODS
Popisek: ODS

Samotnému zahájení předcházelo získání povolení změny stavby před dokončením, které město získalo začátkem února a v minulém týdnu již nabylo právní moci. Na projekční, demoliční a přípravné práce, které na staveništi probíhaly v souladu s platnými povoleními, tak může v následujících týdnech navázat výstavba nosných konstrukcí. Nový multifunkční fotbalový stadion má být dokončen v první polovině roku 2023. 

Anketa

Vyeskaluje nová situace kolem Donbasu do konfliktu evropského formátu?

6%
91%
hlasovalo: 8717 lidí

„Dosáhli jsme velmi zásadního momentu v celém procesu budování nového multifunkčního fotbalového stadionu, začíná samotná stavba. Na dnešním oficiálním zahájení jsme se setkali nejen se zástupci stavebních firem, ale také s projektanty, zástupci klubu a spoustou dalších, díky kterým bude moci nová aréna vzniknout. Jejich práce si nesmírně vážíme a je dobře, že město spolupracuje s takovým týmem profesionálů,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek. Stavbě stadionu dnes také požehnal generální vikář Jan Paseka z královéhradeckého biskupství.

Pro zahájení stavby bylo třeba získat povolení změny stavby před dokončením. „Na fotbalový stadion máme platné stavební povolení, ale v rámci metody design and build byl původní projekt upravený tak, aby splňoval požadované víceúčelové využití a zároveň se stavba vešla do finančního limitu. Proto dodavatel požádal o změnu stavby před dokončením, aby byl celý proces legitimní a naplňoval obsah předběžné nabídky. Toto povolení bylo stavebním úřadem vydáno a již nabylo právní moci,“ informuje náměstek primátora pro oblast investic Jiří Bláha.

Stavební firmy tak budou moci zahájit samotnou stavbu nové arény. „Na přelomu února a března budou na ploše bývalé (a brzy budoucí) hrací plochy postupně vztyčeny čtyři věžové jeřáby, které nám pomohou postavit hlavní nosnou konstrukci. Výstavba bude mít dva hlavní směry – jeden se zaměří na technologicky složitější západní tribunu a druhý bude řešit objemově větší věnec tribun. Postupně, jak budou dokončovány jednotlivé nosné konstrukce stadionu, budou zahajovány práce na vnitřních instalacích. „Základy“ budoucí hrací plochy pak budou položeny v průběhu podzimu,“ uvádí Aleš Fišer, technický vedoucí oblasti ze společnosti STRABAG a.s.

Na stadion se na podzim vrátí také charakteristické stožáry osvětlení – tzv. lízátka. Podrobný průzkum potvrdil, že ikonická „lízátka“ jsou po technické stránce v pořádku a budou sloužit i pro osvětlení nového stadionu. „Aktuálně se pracuje na projektové dokumentaci, která řeší umístění nových svítidel do osvětlovacích kruhů. Z této dokumentace vyplyne rozsah, způsob oprav a úprav lávek a konstrukcí pro světla. Pracuje se také na technologickém postupu provedení nátěrových konstrukcí. Vymyšleno a vyprojektováno je už kotvení lízátek do betonových základů – kotevní prvky půjdou v nejbližších dnech do výroby a v průběhu března by měl být první z nich osazen do betonu,“ doplňuje Edita Novotná, tisková mluvčí společnosti STRABAG a.s.

Smlouva na vybudování nového multifunkčního fotbalového stadionu v Hradci Králové byla podepsána 14. dubna 2021, dílo má být dokončeno o dva roky později. Stavbu provádí pro statutární město Hradec Králové sdružení firem STRABAG, Geosan Group a D&D Elektromont. Stadion s kapacitou 8000 diváků a s možností navýšení na 9300 míst bude splňovat podmínky kategorie 4 UEFA, a bude tak moci hostit prvoligová i mezinárodní fotbalová utkání. Nová fotbalová aréna bude zároveň řešena tak, aby poskytla zázemí i dalším sportům, kulturním, kongresovým či veletržním akcím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…