Blaha (Realisté): Velmi nebezpečný nápad

11.09.2017 22:09

„Chceme stejné dávky pro migranty v celé EU“. Ta myšlenka vůbec není nová, objevuje se pravidelně již několik let. Naposledy ji oprášil německý ministr vnitra Thomas de Maziere (CDU), který opakovaně navrhuje, aby se tyto dávky v rámci Evropské unie sjednotily.

Blaha (Realisté): Velmi nebezpečný nápad
Foto: Realisté
Popisek: Realisté

Ve víkendovém rozhovoru pro Rheinische Post mimo jiné na toto téma řekl, že dávky pro uprchlíky jsou v Německu „poměrně vysoké“. Myslím že právě zde je jádro pudla celé soustředěné snahy německých politiků.

Německo má s imigranty dva základní problémy:

  • je jich mnoho
  • stojí německý rozpočet hodně velkou sumu, která stále roste

První pokus německé admnistrativy, jak se o problémy podělit – kvóty – nefunguje.  Zejména státy V4 projevily aktivní odpor na jaký Německo není zvyklé.

Proto se snaží Němci prosadit „Plán B“ – tedy „jednotné dávky pro imigranty“.   A protože jsou v Německu „poměrně vysoké“, navrhnou je Němci v „poměrně nízké“ úrovni.  A když dostane imigrant měsíčně kumulovaně 400,- euro na hlavu, tak se mu za ty peníze bude nepoměrně pohodlněji žít v České republice, nebo na Slovensku, než v Německu. Tam jsou totiž životní náklady výrazně vyšší, než v zemích na východ od Německa.

Prosazením jednotné dávky (byť na německé poměry relativně nízké), vyřeší Německo oba problémy – migranti se budou postupně stěhovat mimo Německo a náklady s tím spojené ponesou jiné státy.  Je to velmi nebezpečný nápad, který může mít neblahé dopady na možnost České republiky řídit svou imigrační politiku.

Realisté chtějí, aby se místo důsledků řešily především příčiny nekontrolovatelné imigrace do EU. Právě v této věci ale Německo (kde tuto oblast (ne)řeší právě ministr vnitra Thomas de Maziere), fatálně selhává.

Vít Blaha

Autor je členem strany Realisté. Kandiduje na 3. místě jihomoravské kandidátky ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…