Bláhová (ANO): Není nutné vytvářet prostor pro další zpochybňování limitů v dolu ČSA

11.12.2015 15:10

Město Litvínov odmítlo obnovu vyvlastnění pro potřeby těžařů a požaduje odpis zásob uhlí za limity

Bláhová (ANO): Není nutné vytvářet prostor pro další zpochybňování limitů v dolu ČSA
Foto: archiv starostky
Popisek: starostka Litvínova Kamila Bláhová (ANO)

Město Litvínov podalo zásadní kritické připomínky k návrhu nové Surovinové politiky. Požaduje odpis ložisek uhlí za platnými limity těžby, odmítá obnovení institutu

vyvlastnění pro potřeby těžby a diskuzi o zcela nových povrchových lomech v Ústeckém kraji (tzv. rezervní lokality).
V listopadu letošního roku Ministerstvo průmyslu a obchodu vypracovalo návrh Surovinové politiky ČR. Vedení města se s ním seznámilo a ve stanovené lhůtě k němu zaslalo své řádné připomínky.

„K návrhu Surovinové politiky ČR máme několik zásadních připomínek. Hrubě dezinterpretuje usnesení vlády o limitech těžby. Přestože většinou vládních stran bylo jednoznačně odmítnuto rozšíření velkolomu ČSA do prostoru, kde nyní stojí Horní Jiřetín, ponechává návrh ministerstva otázku územně ekologických limitů v lomu ČSA podmíněně otevřenou s tím, že další zhodnocení proběhne v roce 2020. Žádáme proto, aby inkriminovaná část o limitech těžby byla nahrazena novou formulací, která jasně stanovuje, že limity u lomu ČSA zůstanou v platnosti. Podle studií zpracovaných na zakázku od Ministerstva průmyslu a obchodu a Úřadu vlády jasně vyplývá, že v případě prolomení limitů ve velkolomu Bílina bude poptávka domácností a tepláren po hnědém uhlí s rezervou uspokojena po celé období aktualizované Státní energetické koncepce a není proto nutné vytvářet prostor pro další zpochybňování limitů v dolu ČSA,“ říká k námitkám města starostka Litvínova Kamila Bláhová.

„Zásadně odmítáme jakékoli kroky, které by vedly k otevírání nových povrchových velkolomů na zelené louce v lokalitách Bylany, Záhořany a Podlesice, jak připouští návrh Surovinové politiky ČR. Uvedené rezervní lokality se nalézají v obydleném území, kde by opět hrozily stavební uzávěry v dotčených obcích a zastavil by se jejich územní rozvoj, jak to známe z minulosti například z Horního Jiřetína. Požadujeme omezení navrhované extenzívní ložiskové ochrany pouze na nezastavěná území. A zásadně odmítáme debatu o obnovení vyvlastňovacích paragrafů v horním zákoně,“ dodává místostarosta Litvínova Milan Šťovíček.

Vedení města také odmítá úplné podřízení územního plánování ložiskové ochraně, včetně ložisek, která jsou desítky let netěžená a pravděpodobně k jejich těžbě nikdy nedojde.

Zásadním požadavkem města je zakotvit do Surovinové politiky převod zásob hnědého uhlí za platnými limity těžby stanovenými usnesením Vlády ČR z roku 1991 do nebilančních zásob, což je v souladu se schválenou energetickou koncepcí.  Zároveň by tak vláda jasně vyjádřila vůli chránit obce před dalším bouráním.

Kamila Bláhová, starostka města Litvínova


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).