Blažej (Piráti): Kritickou situaci v ústecké zoo nebude ředitel schopen vyřešit

13.11.2019 19:18

Ústecká zoologická zahrada přišla na začátku listopadu o plné členství v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií (EAZA). Pokud pochybení nenapraví, přijde o možnost pokračovat v chovu orangutanů či slonů a dalších vzácných zvířat.

Blažej (Piráti): Kritickou situaci v ústecké zoo nebude ředitel schopen vyřešit
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Piráti nyní exkluzivně přinášejí plné znění kontrolní zprávy EAZA. Ta hovoří o neodbornosti personálu, výbězích, které nesplňující potřeby zvířat nebo o nepřipravenosti na mimořádné situace. Celkem se jedná o desítky pochybení.

„Problémy zoo jsme chtěli řešit na posledním zasedání zastupitelstva 4. listopadu, ale vedení města bohužel pro zařazení bodu na program jednání nehlasovalo. Zprávu zveřejňujeme jednak z důvodu transparence, ale zároveň chceme prokázat, že situace už nesnese dalších odkladů. Z prezentace ředitele zoo na zářijovém zastupitelstvu bylo evidentní, že kritickou personální i odbornou situaci v zoo nebude schopen vyřešit. Budeme proto požadovat provedení otevřeného a odborného výběrového řízení na nového ředitele,“ uvádí Lukáš Blažej, zastupitel města Ústí nad Labem za Piráty.

Ústecká zoo se s problémy potýká dlouhodobě. Loňská finanční kontrola Magistrátu města Ústí nad Labem zjistila v zoo 111 pochybení. V únoru pak soud konstatoval, že zoo účelově propustila zaměstnance, který upozorňoval, že se v zoo krade. Zoo byla také v tomto roce kritizována pro podezřelý převod mrtvého nosorožce do soukromé sbírky a za nedůvodné výpovědi dalším zaměstnancům.

Úplné vyloučení ústecké zoo z asociace EAZA by znamenalo konec účasti na chovných programech, v rámci kterých zoo získávají zvířata zdarma a zajišťují jejich odbyt. Na nápravu nedostatků má ústecká zahrada dva roky. Pokud je neodstraní, přijde o členství a tím i o možnost chovu řady návštěvnicky atraktivních zvířat.

Vybrané citace z kontrolní zprávy EAZA:

  • Všichni tři „zoologové“ jsou mladí a velmi nezkušení, v podstatě čerstvě po škole. Kontrolní tým měl obavu, že nezkušenost vedoucích pracovníků bude nakonec mít negativní dopad - nejen na péči o zvířata, ale také na věci jako je bezpečnost, spokojenost zaměstnanců atd. Tyto obavy ještě zhoršila skutečnost, že hlavní zoolog neměl klíče k několika výběhům pro zvířata a byl závislý na chovatelích (kteří již v tu chvíli mohli být na zbytek dne doma). Toto je potenciální bezpečnostní riziko - co když nastane mimořádná situace? Komplikujícím faktorem bylo, že žádný ze zoologů neumí dobře anglicky. To nejen znesnadnilo získání odpovědí na všechny otázky, ale také vzbuzuje obavy ohledně schopnosti zoo spolupracovat s dalšími zoologickými zahradami na mezinárodní úrovni.
  • Některé starší výběhy zcela zjevně nesplňují standardy EAZA. Kontrolní tým měl silné obavy o welfare některých zvířat v těchto výbězích. Zvířata v opičím domě jsou v zimě zamčena uvnitř po dobu tří měsíců nebo i déle. Vnitřní prostory jsou přeplněné a stěží zařízené, což způsobuje stres a sociální konflikty - což vede k bojům a zraněním, například u mandril.
  • Kontrolní tým má vážné obavy o situaci všech orangutanů, ale zejména 49 letého hybridního samce orangutana, který je držen sám ve velmi malém a holém prostoru. Tyto okolnosti jsou velmi daleko od splnění pokynů EEP Best Practice Guidelines.
  • Medvědi a kočkovití jsou v zimě po většinu času zamčeni uvnitř, ale vnitřní prostory nejsou příliš prostorné a chybí jim pestrost. Jeden levhart mandžuský měl k dispozici jen několik metrů čtverečních a byl viditelně zoufalý.
  • Obohacování chovu není sledováno ani hodnoceno a neexistuje žádný standardizovaný postup pro schvalování nových nápadů. Myšlenka poskytnout orangutanovi tričko je příkladem formy obohacení chovu, která neměla být schválena, protože není v souladu se standardy EAZA pro ubytování a péči o zvířata.
  • Jeden z veterinářů byl přítomen během kontrolní návštěvy. Po otázkách kontrolního týmu bylo evidentní, že netuší, jaké střelné zbraně jsou v zoo k dispozici. Doporučujeme, aby bylo všem smluvním veterinářům a alespoň managementu zoo jasné, jaké zbraně jsou potřeba v jakých situacích a jaké typy střelných zbraní se v zoo nachází.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…