Böhnisch (ČSSD): Chovat a usmrcovat zvířata primárně kvůli kožešinám je v 21. století nepřijatelné

05.03.2016 13:34

Skupina více než 20 poslanců z šesti poslaneckých klubů dnes oznámila podání návrhu zákona, který by v České republice zcela zakázal kožešinové farmy.

Böhnisch (ČSSD): Chovat a usmrcovat zvířata primárně kvůli kožešinám je v 21. století nepřijatelné
Foto: archiv poslance, tan
Popisek: Poslanec ČSSD Robin Böhnisch

Mezi předkladateli jsou i známí politici napříč politickým spektrem, např. Miroslav Kalousek, Jeroným Tejc, Roman Sklenák, Martin Komárek, Jiří Dolejš či Marek Černoch.

„Chovat a usmrcovat zvířata primárně za účelem získávání kožešin je v 21. století těžko přijatelné. Nemluvě o tom, že podmínky držení naprosto neodpovídají etologii chovaných druhů. Druhy jako norek americký nebo liška polární nelze s úspěchem domestikovat. Vítám proto, že se v Poslanecké sněmovně utvořila silná koalice napříč politickým spektrem, která předkládaný návrh podpořila,“ řekl poslanec a předseda Výboru pro životní prostředí Robin Böhnisch (ČSSD).

„Vyspělá společnost by měla být schopna vyspělého přístupu ke zvířatům. Nechat divoká zvířata trpět v drátěných klecích jenom proto, abychom si jimi následně mohli ozdobit šatník, mi příliš vyspělé nepřipadá. Proto budu rád, když se i Česká republika zařadí mezi mnohé evropské země, které již tento druh podnikání netolerují,“ řekl poslanec a předseda pražské TOP 09 Jiří Koubek.

Podle předkládané novely zákona na ochranu zvířat by měl být zakázán chov zvířat výhradně nebo primárně pro kožešiny. Zákaz by se tak netýkal např. chovů králíků, kde je kožešina využita jako vedlejší produkt. Existujícím farmám má být poskytnuto přechodné období až do konce roku 2018 a ministerstvo zemědělství bude navíc moci na základě vyhlášky poskytnout jednorázové finanční příspěvky ke zmírnění dopadů zákona pro končící chovatele.

V České republice je v současné době registrováno 9 kožešinových farem, každým rokem je na nich v plynových komorách nebo elektrickým proudem usmrceno zhruba 20 tisíc norků a lišek. Tyto farmy byly v minulosti opakovaně terčem kritiky jak ze strany neziskových organizací, tak odborníků na životní pohodu a etologii zvířat. Norci a lišky jsou totiž divoké šelmy, které život v drátěných klecích snášejí obzvláště těžce a často se u nich projevují různé poruchy chování.

Pro zákaz kožešinových farem se v listopadovém průzkumu CVVM vyslovilo 70 % respondentů. Obdobná úprava byla přijata ve Velké Británii, Nizozemsku, Rakousku, Slovinsku, Chorvatsku, Srbsku, Bosně a Hercegovině a Makedonii. O nepřímém zákazu lze hovořit v případě Švýcarska a Německa, které stanovily pro chov divokých zvířat takové podmínky, které jsou pro komerční provoz nesplnitelné.

SEZNAM PŘEDKLADATELŮ (SBĚR PODPISŮ STÁLE PROBÍHÁ)

ČSSD
Robin Böhnisch
Roman Sklenák
Jeroným Tejc
František Adámek
Jiří Petrů
Josef Novotný
Jan Chvojka
Lubomír Toufar
Zuzana Kailová
Antonín Seďa

ANO
Martin Komárek *
Kristýna Zelienková *
Jiří Zlatuška *
Martin Kolovratnik *

KDU-ČSL
Jiří Junek
Jiří Mihola

TOP 09
Jiří Koubek
Miroslav Kalousek
Nina Nováková
Michal Kučera
František Vácha
Rom Kostřica

ÚSVIT
Marek Černoch *

KSČM
Jiří Dolejš
Jiří Valenta

NEZAŘAZENÍ
Jaroslav Holík

* avizovali podpis

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…