Borka (KSČM): Národe, zaplať za tenhle mumraj

05.01.2014 20:10

Oslavili jsme příchod nového roku, někteří si dali staronová předsevzetí (zhubnout), jiní se snaží o comeback v médiích (zcela zbytečně) a dalším vyhovuje mumraj ve stylu „já si svoje uhraju a ostatní mě nezajímá“.

Borka (KSČM): Národe, zaplať za tenhle mumraj
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

První dny nového roku jistě patří sestavování vlády České republiky. Budoucí premiér Bohuslav Sobotka nabídl tři ministerská křesla koaličnímu partnerovi KDU-ČSL. Podstatné jsou ministerstvo zemědělství a kultury. Důvodem je zřejmě požadavek předsedy strany Pavla Bělobrádka, že  bezpodmínečně nutné, pro úspěšný chod státu, je dodržovat přijaté zákony a KDU-ČSL jasně říká, že to, co je dobré pro ČR, musí být dobré i pro KDU-ČSL. Jsem přesvědčen, že Bělobrádek společně s dalšími členy své strany dohlédnou, aby zejména vrácení majetku církvím v základní výši 75 mld. Kč proběhlo (podle dříve zpackaného nyní už upraveného) zákona o církevních restitucích a tak byla naplněna litera zákona schváleného pravicovou vládou Petr Nečase. Obě ministerstva k tomu mají velmi blízko.

 Ta tam je nespokojenost a kritika Andreje Babiše a Lubomíra Zaorálka s církevními restitucemi. Po návratu Pavla Bělobrádka zpoza velké louže Andrej Babiš zřejmě přehodnotil své stanovisko a mlčí. Věnuje se důležitější problematice, např. úvahám o změně volebního systému z poměrného na většinový . Jako správný hospodář odepíše „drobné“ (po inflaci až 96 mld.Kč), aby získal velké.

Společnou rukou tak ČSSD a hnutí ANO potvrdilo břímě, které se potáhne se všemi protagonisty a, bohužel, i s celým českým národem hodně dlouho, minimálně 30 let.  Nic na tom nezmění ani slova Svatého otce z Vatikánu, který církevní slouhy (ne služebníky, ti dávají přednost duchovnímu kapitálu)  varuje před hromaděním majetku a naopak je nabádá ke skromnosti.

A tak nakonec jedním z mála, který bude zřejmě souhlasit se slovy známého českého baviče: “Zaplať pánbůh za tenhle mumraj“,  je  Miroslav Kalousek, který může - se současnými představiteli církve- tiše vrnět a kochat se, jak to bude v novém roce a za nové vlády klapat.

Je složité být prorokem v chaosu, který začal nadějí listopadových událostí v roce 1989, ale záhy se změnil v majetkový převrat, jehož završením může být naplnění zákona o církevních restitucích. Jen těžko mohl vánoční projev prezidenta mít vizi, když vizí, nejenom politických reprezentací, po celou dobu byl, je a zřejmě i bude majetek, majetek a zase jenom majetek.

Jaroslav Borka
statutární zástupce hejtmana a poslanec PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…