Bosák (Piráti): Se stávajícím formátem jsme nemohli souhlasit

13.05.2021 21:24

Piráti chtěli zabránit stavbě obřích hal na městském pozemku, vedení města Plzně přesto dalo halám zelenou.

Bosák (Piráti): Se stávajícím formátem jsme nemohli souhlasit
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Piráti se na pondělním zasedání Zastupitelstva města Plzně pokusili zabránit prodeji strategického městského pozemku.

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí

Jednalo se o areál bývalých kasáren Zátiší na Borských Polích, který by město Plzeň mohlo využít k záměrům skutečně prospěšným pro obyvatele města. Bohužel neuspěli, a tak dojde k výstavbě dalších obřích průmyslových hal.

“Argumentovali jsme, navrhovali stažení bodu z jednání a vypsání nové soutěže. Se stávajícím formátem jsme nemohli souhlasit, už jen pro to, že v druhém kole rozhodne pouze výše nabídnuté ceny, nikoli kvalita projektu,” vysvětluje pirátský zastupitel Pavel Bosák.

Piráti v diskuzi upozorňovali především na nedostatečné zohlednění veřejného zájmu a prospěšnosti pro obyvatele Plzně včetně ekologické a dopravní zátěže. Namítali, že vidinou krátkodobého příjmu do městské pokladny město přijde o kvalitní pozemek. Navíc všechny čtyři soutěžící společnosti s velkou pravděpodobností nové haly dále pronajmou třetí straně. Město tak v konečném důsledku pozbyde možnost jakkoli ovlivnit i to, kým a na jakou činnost budou obří haly skutečně využity.

“V tomto konkrétním případě jsou již samotné prezentované záměry kupců natolik vágní, že i přes právní formulace, "spíchnuté horkou jehlou" vedením města za hodinu během konání zastupitelstva, po té, co jsme navrhli vypsání nové soutěže, město těžko uhlídá, aby výsledkem nebyla o něco lepší montovna zastřešující další provoz s nízkou přidanou hodnotou,” míní pirátský zastupitel Daniel Kůs.

Pokud se naplní obavy Pirátů, strčila Plzeň hlavu do oprátky a začala dláždit cestu další montovně, přičemž zde reálně hrozí nejen přísun dalších agenturních dělníků, ale také neúnosné zvýšení dopravní zátěže už tak nebezpečného kruhového objezdu u Makra, který se již nyní blíží svým limitním hodnotám.

Z výše popsaných důvodů Piráti nepodpořili ani jeden z předložených záměrů investorů. Nicméně, koalice ANO, ČSSD, ODS a TOP 09 stažení bodu z jednání neumožnila, a místo toho posunula do druhého kola dva uchazeče, kteří se zúčastní následné aukce. “Není vůbec jasné, na základě jakých kritérií koalice vybrala právě tyto dva záměry,” podivuje se Pavel Bosák. “Vedení města je, bohužel, stále svým smýšlením, jak nakládat s pozemky ve vlastnictví města, v hlubokých devadesátkách,” uzavírá s povzdechem Daniel Kůs.

Na čtyři předložené návrhy se můžete podívat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…