Brabec (ANO): Elektromobilita je určitě cesta, ale ne jediná

11.06.2022 19:38 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zákazu výroby aut se spalovacími motory po roce 2035

Brabec (ANO): Elektromobilita je určitě cesta, ale ne jediná
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ministr Richard Brabec

Asi jste už četli, že Evropský parlament ve středu schválil návrh, který má od roku 2035 zakázat prodej nových aut s benzinovým nebo naftovým motorem. Jsem přesvědčen, že je to špatné rozhodnutí. Proč? Těch důvodů je celá řada. Pominu teď ty ekonomické dopady, které ale budou zásadní a speciálně pro náš průmysl, hodně orientovaný na dodávky pro automobilky. Podívejme se na to z pohledu životního prostředí.

Na první pohled by se zdálo, že elektromobil má nižší emise, než auto na benzin nebo naftu. Ano, ale... Celková uhlíková stopa výroby elektromobilu je v některých ohledech horší než u auta se spalovacím motorem. V České republice je průměrné stáří osobního auta zhruba 15 let, a pokud budou lidé muset kupovat pouze drahé elektromobily, o to déle budou logicky jezdit se svými starými auty s vysokými emisemi

Klíčovou součástí elektromobilu je baterie. A řadu materiálů, nezbytných pro jejich výrobu, nemá Evropa vůbec v rukou. A víte, kdo o některých z nich rozhoduje? Čína. Takže se Evropa na jedné straně snaží zbavit energetické závislosti na Rusku a na druhé straně se dobrovolně žene do dalšího chomoutu?!

Na ministerstvu životního prostředí jsme elektromobilitu rozumně podporovali. Třeba pro potřeby měst a obcí nebo pro městskou hromadnou dopravu. Ale odmítali jsme, aby se direktivně rozhodlo, že nic jiného neexistuje. Elektromobilita je určitě cesta, ale ne jediná.

Doufám, že při dalším projednávání na úrovni členských zemí EU bude tento návrh možné aspoň částečně upravit. Budeme teď předsednickou zemí EU, a tak jsem velmi zvědav na kroky MŽP v tomto směru. Doufám, že i u nás nevyhraje ideologie nad zdravým rozumem a reálnou ochranou životního prostředí, nejen tou na papíře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby