Břeclavští radní: Vyhláška o automatech se měnit nebude, plošný zákaz trvá

11.10.2015 22:00

Plošný zákaz provozování výherních hracích přístrojů na území Břeclavi bude trvat i nadále. Vedení města ustoupilo od úvah o jiné formě regulace hazardu.

Břeclavští radní: Vyhláška o automatech se měnit nebude, plošný zákaz trvá
Foto: breclav.org
Popisek: Pohled na Břeclav

Od 1. 1. 2012 platí obecně závazná vyhláška č. 6/2011, která na území Břeclavi plošně zakazuje provozování výherních automatů. Vyhláška zahrnovala tříleté přechodné období, během kterého nebyly povolovány nové automaty a během kterého končila platnost přístrojů již povolených. Během této doby poklesl počet provozoven s výherními automaty asi na 1/3 původního stavu (v současnosti je v Břeclavi 22 provozoven).
Od 1. ledna 2015 začal plošný zákaz platit naplno a ministerstvo financí zahájilo správní řízení s držiteli platných licencí na provozování výherních hracích přístrojů, protože tyto licence se dostaly do rozporu s obecně platnou vyhláškou.

Protože současný snížený stav provozoven s výherními hracími automaty již nezpůsobuje žádné závažnější problémy, rozhodlo se vedení města znovu zvážit, zda je plošný zákaz tím nejlepším řešením. V polovině letošního roku proto požádala radnice ministerstvo financí o přerušení správních řízení, aby získala čas na zvážení případné nové vyhlášky, která by regulovala hrací automaty jinak, nikoliv plošně.

V žádném případě se neuvažovalo o opětovném zvýšení počtu hracích přístrojů v zastavěné části města. Jednou z uvažovaných variant byla konzervace současného stavu za přesně stanovených podmínek provozování. Druhou variantou bylo vyčlenění lokalit na periferii města (za dopravní značkou konec obce), kde by mohly vzniknout specializované provozovny – herny a kasina. Hlavním důvodem těchto úvah bylo zajištění alespoň částečného příjmu do městského rozpočtu. Podle názoru provozovatelů heren by uvolnění regulace mělo navíc příznivý dopad i na zaměstnanost.

Zástupci současné koalice ve vedení města (Pro region, ČSSD, ANO) neměli na tuto věc od počátku jednotný názor, věc byla předmětem dlouhých diskuzí a zvažování všech pro a proti. Nakonec tento týden převážil názor neměnit nyní platnou vyhlášku s plošným zákazem. Rada města o tomto rozhodnutí bude informovat ministerstvo financí, které tak bude moci obnovit správní řízení vedoucí k ukončení platnosti licencí.

Zároveň se ale bude muset vedení města při sestavování rozpočtu na příští rok popasovat s významným úbytkem příjmů. V době největšího boomu hracích přístrojů získávalo město do rozpočtu cca 20 milionů korun, v letošním roce se očekává příjem přes deset milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

4:32 Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Rusku.