Bruštík (ANO): Další setrvání paní Hejnové v radě města je nepřijatelné

24.04.2015 12:22

Koalice v Karlových Varech se rozpadá, ANO s Karlovaráky jednají o nové

Bruštík (ANO): Další setrvání paní Hejnové v radě města je nepřijatelné
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

V pondělí byla po více než měsíčním smírčím jednání vypovězena koaliční smlouva na radnici statutárního města Karlovy Vary. Koaliční smlouvu vypovědělo hnutí ANO a následně i hnutí Karlovaráci. Důvodem je, že třetí koaliční partner, hnutí KOA, se současným primátorem Petrem Kulhánkem, nechtělo z funkce odvolat radní Ivetu Hejnovou, která byla pro hnutí ANO a Karlovaráci dlouhodobě nepřijatelnou.

„Paní Hejnová byla před nedávnem vyloučena z našeho hnutí kvůli porušení morálního kodexu a stanov hnutí a teď podle médií uvažuje o přestupu do zastupitelského klubu hnutí KOA. Proto je pro nás její další setrvání v radě logicky nepřijatelné,“ říká první náměstek primátora za ANO Čestmír Bruštík.

Hnutí ANO se ale přesto snažilo koalici v Karlových Varech udržet a to v případě, když bude v radě nahrazena paní Hejnová. Ještě v pondělí odpoledne proto probíhalo jednání o nových podmínkách koaliční spolupráce mezi původními členy koalice. Jednání ale ztroskotalo, protože hnutí KOA trvalo na stávajícím modelu koalice, kde má čtyři radní, hnutí ANO tři radní a Karlovaráci dva radní. KOA zároveň neustoupila z požadavku, aby Iveta Hejnová v radě zůstala a to jako nezávislá.

„Na tento model nemohli zástupci ANO ani Karlovaráci přistoupit, neboť KOA by s paní Hejnovou měla v radě města nadpoloviční většinu, tedy pět z devíti radních,“ vysvětluje Bruštík. Zástupci hnutí ANO a Karlovaráci by tak podle Bruštíka neměli žádnou možnost ovlivnit usnesení rady a možnost podílet se na řízení města ve prospěch občanů, kteří tato dvě hnutí podpořili ve volbách.

Jednání o novém složení radnice každopádně z iniciativy hnutí ANO a Karlovaráků pokračovala do pondělního večera. Hnutí ANO a Karlovaráci navrhla, aby zůstalo stávající rozložení sil a ANO by místo Ivety Hejnové dosadilo nového radního. V nabídnuté variantě číslo dvě by se snížil počet radních na sedm, tedy tři radní za KOA po dvou pro ANO a Karlovaráky. Taková koalice by měla stále pohodlnou většinu.

Ani jeden z těchto návrhů ovšem nebyl ze strany hnutí KOA akceptován. Jeho zástupci nadále trvali na účasti radní Hejnové ve staronové koalici. Primátor už oznámil, že okamžitě začíná jednat s dalšími stranami a politickými uskupeními o nové koalici. Zástupci hnutí ANO a Karlovaráci se následně dohodli, že v dalších vyjednáváních o budoucí koalici bude jejich deset zastupitelů vystupovat jednotně.

Hnutí ANO Karlovy Vary

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

12:05 Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Petru Ludwigovi.