Brýdl (Generace 89): Město začíná šetřit na domov pro seniory

08.03.2019 8:39

Všechny strany kandidující do zastupitelstva měly ve volebních programech jako jednu z programových priorit vybudování nového domova pro seniory.

Brýdl (Generace 89): Město začíná šetřit na domov pro seniory
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Náklady na postavení moderní budovy, která klientům nabídne kvalitní a důstojné podmínky pro život, se v současné době odhadují na 180 až 200 milionů korun.

Vedení města intenzivně jedná o možných dotacích a v mezičase politici rozhodli, že město začne na nákladný projekt odkládat peníze z rozpočtu.

V současné době má město na domov pro seniory odložených sedm milionů korun, ale na konci letošního roku by to mohlo být mnohem více. „Pokud to s novým domovem myslíme vážně, a jsem přesvědčen, že v tom se s kolegy zastupiteli ze všech stran shodneme, musíme být aktivnější. Proto začínáme odkládat peníze bokem, které budou určené výhradně na domov pro seniory. Došlo nám o sedm milionů více na daních, tak jsme se je rozhodli dát do rezervy. Není to nijak závratná suma, ale nějak se začít musí. V minulých týdnech jsme intenzivně jednali s poslanci i dalšími politiky o možnostech státní dotace a chceme se vydat za představiteli vlády. Bez finanční pomoci není pro Litomyšl s ročním rozpočtem 300 milionů možné stavbu za 200 milionů realizovat,“ vysvětluje starosta Daniel Brýdl. Další peníze na domov pro seniory chce město získat lepším úročením úspor a také prodejem nepotřebného nemovitého majetku. „Letošní rozpočet jsme postavili velice konzervativně, plánujeme hlavně opravy a dokončení započatých projektů. Tam, kde je možné získat dotace, raději počítáme v rozpočtu se stoprocentním plněním ze strany města. Pokud bychom na některý projekt získali dotaci, nevyužijeme odpovídající částku z rozpočtu a tyto peníze dáme bokem na domov pro seniory,“ dodává starosta.

Výstavba domova pro seniory se připravuje několik let. Plány opakovaně připomínkovalo vedení Centra sociální pomoci města Litomyšle (CSP) tak, aby nová budova splňovala všechna potřebná kritéria a vyhovoval nárokům klientů a zaměstnanců. V projektu se počítá s vybudováním příjemného prostředí, kde naši spoluobčané budou moci důstojně trávit stáří s veškerou potřebnou péčí. Zároveň by mělo dojít ke spojení organizace, jež v současné době působí ve dvou oddělených budovách. Nový domov pro seniory má předpokládanou maximální kapacitu 120 lůžek, v současnosti CSP dokáže uspokojit poptávku 75 klientů. „V současné době se nám hlásí asi 40 zájemců. Nový domov pro seniory je opravdu potřeba. V současnosti fungujeme ve dvou domech, které od sebe dělí několik set metrů, a vnitřní uspořádání není vhodné pro poskytování péče seniorům. Společně s představiteli města jezdíme na ministerstva a žádáme je o pomoc již několik let. Věřím, že se nám to nakonec podaří a že budeme moci litomyšlským seniorům dopřát větší komfort i kvalitu péče,“ uvedla ředitelka CSP Alena Fiedlerová. V současné době se nedá odhadnout, kdy by mohla výstavba domova začít. O jednáních představitelů města s vládními politiky budeme veřejnost informovat v dalších číslech Lilie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…