Bubeníková (STAN): Strategické plánování obce – nutnost nebo jen formalita?

26.12.2015 22:19

Téma, nad kterým bych se ráda zamyslela. Čím začít? Zkusím se vrátit trošku v čase.

Bubeníková (STAN): Strategické plánování obce – nutnost nebo jen formalita?
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: starostka obce Velká Polom Ludmila Bubeníková

V čele obce Velká Polom jsem od roku 2002, kdy většinu mandátů v zastupitelstvu získalo naše sdružení nezávislých kandidátů. Vloni se tento výsledek zopakoval již počtvrté. Z čehož se dá usuzovat, že odvádíme slušné výsledky a zřejmě děláme věci užitečné a přínosné.

Začátky jsou však dost těžké, každé nové vedení obce zpočátku tápe.  Co obec vlastní a s čím tedy může pracovat,  které druhy silnic v ní vedou, kdo je jejich správce, která instituce povoluje zásahy do komunikací, stanovuje dopravní značení,  ale také který orgán obce a o čem rozhoduje, v jakém režimu, které služby musíme  najímat a které zvládneme vlastními silami, apod.  Na mnoho takových i dalších otázek jsem denně hledala odpověď. No, uznejte, v této situaci nějaké strategické plánování je fikce.  Je však nutné se  zorientovat rychle a neztrácet čas.

A tak jsme 12 let dávali do pořádku všechno to, co zanedbali nebo o co se nepostarali naši předchůdci. Patříme mezi mimořádně úspěšné obce  v oblasti získávání dotací ze všech možných zdrojů. Každoročně jsme opravili několik částí chodníků, obecních objektů s cílem nejen jejich estetizace, ale i zpřístupnění imobilním občanům. Stavěli jsme  nové chodníky včetně prvků pro zvýšení ochrany účastníků silničního provozu.  Kompletně jsme  zrekonstruovali naši základní školu, postavili novou tribunu u fotbalového hřiště a krásnou mateřskou školku.  Věnovali jsme se i zeleni, vytvořili nový park pod kostelem, opravili rybník u školky atd. atd.  Mohla bych ještě dlouho popisovat, co všechno jsme za ta tři volební období  zvládli.   Není to mým  záměrem.  Jen chci naznačit,  že to vše  vycházelo z našich představ, jak by mohl cílový stav vypadat.  Radě obce jsme předkládali již promyšlené záměry a následně samozřejmě i zastupitelstvu obce. Když se ohlédnu zpátky,  někdy sama žasnu, co vše se nám podařilo a jak všechno na sebe krásně navazuje.  Základem je připravená projektová dokumentace a stavební povolení a také odvaha se pustit i do finančně náročných projektů.  Myslím, že rozhodnutí našeho zastupitelstva  byla správná.  Dá se hovořit při takovém přístupu o strategickém plánování?  Asi ano.

K vypracování skutečného dokumentu s názvem „Strategický plán rozvoje obce do roku 2022“  jsme se rozhodli až počátkem tohoto volebního období. Po 12 letech došlo ke změně na funkci místostarosty obce a také jsme chtěli zjistit, zda opravdu víme, co nejvíce trápí naše spoluobčany.  Přijali jsme tedy nabídku Slezské univerzity v Opavě, Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné a pustili se do práce na tomto obsáhlém materiálu. Cílem bylo podívat se na naši obec s nadhledem, cizíma očima, a objektivně vyhodnotit nejen hospodaření, ale i všechny aktivity,  popsat silné a slabé stránky života v obci,  zjistit názory občanů a ty většinové zakomponovat do plánu činnosti na příští léta. Zajímalo nás, zda existuje oblast, kterou jsme opomenuli či zanedbali.  Dotazníkové šetření ukázalo, že jsme již  do volebního programu zahrnuli většinu z toho, co se v dotaznících objevilo nejčastěji.  Strategický plán je obsáhlý materiál, jeho vypracování nebylo zrovna jednoduché a vyžadovaloi aktivní a trvalou součinnost,  vzájemně jsme si předávali zkušenosti, informace a náhledy na věc.  Já osobně jsem byla překvapená, kolik různých statistik a z jakých úhlů pohledu se o obcích a městech vede.  Byla jsem příjemně překvapena některými pozitivními údaji, se kterými nás autoři plánu seznámili, jako je např.  věková  a vzdělanostní struktura našich obyvatel, mimořádně nízká míra nezaměstnanosti apod. V návrhové části jsme pak uplatnili výsledky dotazníkové akce i náměty ze strany našich zastupitelů. Zřízením řídící a realizační složky byly personálně zaštítěny činnosti, které ve vztahu ke strategickému plánu v budoucích letech bude nutné realizovat.  Protože ke schválení plánu zastupitelstvem došlo teprve v letošním roce, nemáme zatím zkušenost s jeho vyhodnocováním.  Už v letošním roce realizujeme stavební úpravy objektů, které se v plánu objevily,  můžeme tedy konstatovat, že naše aktivity jsou s plánem rozvoje v souladu.  Nakolik nám vypracování plánu pomůže, zjistíme po létech.  V každém případě zatím převažují pozitiva a jsem ráda, že jsme společně tak zásadní dokument pro obec zajistili.

Ing. Ludmila Bubeníková, starostka obce Velká Polom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.