Budil (Trikolóra): Ruce pryč od Hany Lipovské, progresivistický pane biskupe Holube

08.09.2020 14:29

Šéf plzeňské katolické diecéze mentálně uvázl ve stoletích, předcházejících zrodu moderní svobody. Ekonomka a členka Rady České televize Lipovská „nepošlapává“ žádné evropské hodnoty. Pouze se domnívá, že EU dusí potenciál evropských národů.

Budil (Trikolóra): Ruce pryč od Hany Lipovské, progresivistický pane biskupe Holube
Foto: archiv
Popisek: Profesor RNDr. Ivo Budil, Ph.D., DSc.

Plzeňský biskup Tomáš Holub ostře kritizoval ekonomku Hanu Lipovskou za její výrok, že by v případě konání referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie hlasovala pro odchod naší země ze zmíněného svazku. Tomáš Holub shrnul svůj odsudek Lipovské emocionálně vyhrocenými slovy: „Vnímám to tak, že Lipovská pošlapává hodnoty společného postupu a solidarity v rámci Evropy.“ Pan biskup se rád stylizuje do role progresivního duchovního otevřeného modernímu světu a představujícího protipól konzervativního a vlasteneckého přístupu pana arcibiskupa Dominika Duky. Proto je zarážející jeho nepochopení základního principu demokracie, s níž by hierarchicky a teokraticky zaměřená katolická církev neměla mít přinejmenším od druhého vatikánského koncilu problém.

Velkorysost křesťanství reakcí na imperialismus islámu?

V České republice již jednou proběhlo referendum o vstupu do Evropské unie a nemalá část našich občanů se z různých důvodů vyslovila proti. Jejich nesouhlas byl zcela legitimní součástí demokratických pravidel hry. Za svobodné vyjádření svého politického přesvědčení nesmějí být tito lidé perzekuováni, a to ani prostřednictvím moralizujících slovních odsudků z úst veřejných činitelů. Hana Lipovská samozřejmě „nepošlapává“ žádné evropské hodnoty, pouze se obdobně jako řada obyvatel starého kontinentu domnívá, že Evropská unie dusí potenciál evropských národů, které procházejí dlouhodobou civilizační, hospodářskou a kulturní stagnací a úpadkem. Katolická církev se v minulosti významně zasloužila o zrod a vzestup západní civilizace. Její dějiny provázela po mnoho století rovněž netolerance vůči neortodoxním názorům nebo heretickým hnutím. Tato nesmiřitelnost ustoupila v době osvícenství. Dnes ovšem intelektuální velkorysost křesťanství nápadně kontrastuje s duchovním imperialismem islámu.

Katolická (euro)netolerance

Byla by škoda, kdyby došlo k resuscitaci katolické netolerance v důsledku aliance mezi progresivními duchovními typu biskupa Holuba a neomarxistickými a liberálně progresivistickými utopickými směry, jejichž institucionálním ztělesněním je soudobá podoba a politika Evropské unie. Biskup Tomáš Holub se chytil v důsledku svých neuvážených slov do pasti: Chtěl se rozletět do lůna jednadvacátého století, ale místo toho mentálně uvázl ve stoletích předcházejících zrodu moderní svobody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.