Budil (Trikolóra): Svobodu projevu! Stop trestnímu stíhání poslankyně SPD Karly Maříkové

08.03.2020 13:55

Masové přistěhovalectví z mimoevropských zemí? Volená zástupkyně lidu neskrývá svůj kritický názor. Nevyzývá ovšem k násilí nebo omezování osobní svobody jiných lidí. Přesto jí hrozí kriminál.

Budil (Trikolóra): Svobodu projevu! Stop trestnímu stíhání poslankyně SPD Karly Maříkové
Foto: Archiv I. Budila
Popisek: Profesor RNDr. Ivo Budil, Ph.D., DSc. působí jako vysokoškolský pedagog a zároveň je předsedou místní organizace hnutí občanů Trikolóra v Praze 4

Policie České republiky požádala ve čtvrtek 5. 3. Sněmovnu o vydání poslankyně za SPD Karly Maříkové kvůli jejímu vyjádření na sociálních sítích, ve kterém přirovnala imigranty přicházející do Evropy z kulturně odlišných okruhů k invazivním nepůvodním druhům rostlin a zvířat. Není teď důležité, do jaké míry je tento výrok zdařilý, či že je část západní veřejnosti z historických důvodů citlivá na používání biologických metafor při popisu lidské společnosti. Karla Maříková neskrývá kritický názor na masové přistěhovalectví. Nevyzývá k násilí nebo omezování osobní svobody jiných lidí. Přesto má být za svá slova trestně stíhána.

Stačí jeden „chybný“ krok…

V dávném věku nevinnosti, na sklonku osmdesátých let dvacátého století, kdy se studená válka chýlila ke konci a svět očekával příchod zlaté éry svobody a prosperity, se šířil po amerických univerzitách zvláštní zvyk. Někteří studenti začali sledovat, zda jejich přednášející neužívají „nevhodná“ slova, která by urážela city, pohlaví, rasu nebo původ bližních. Zmíněný způsob ideologické bdělosti získal označení „politická korektnost“ a byl pokládán za pomíjivý fenomén zhýčkaných kampusů. Uplynulo přes třicet let. Budoucnost vyhlíží jako dystopie z pera mimořádně pesimistického spisovatele a náš slovník připomíná nebezpečné pole plné nášlapných min. Stačí jeden „chybný“ krok a profesní, osobní a společenský život je ohrožen mediální štvanicí, stigmatizací či zásahem státní moci.

V nejtemnější hodině jde o hodně

Svobodný jazykový projev je základem demokratického politického života. Velcí státníci minulosti strhávali davy a působili na veřejnost prostřednictvím sugestivních metafor a obratné rétoriky. V závěru filmu Nejtemnější hodina (Darkest Hour) odpovídá rezignovaný Halifax na otázku, jak se Winstonu Churchillovi podařilo získat národ a poslance ke zdánlivě beznadějnému odporu proti triumfujícímu nacistickému Německu: „Zmobilizoval anglický jazyk!“ Vitalita národa úzce souvisí se silou a přesvědčivostí slov jeho vůdců. Motivující rétorika je životadárný zdroj, k němuž se uchylujeme v dobách krizí a ohrožení. Jestliže budeme pod směšnými záminkami kriminalizovat svobodu projevu, hrozí nám, že v případě potřeby nenalezneme vhodná slova, která by nás opět provedla nástrahami dějin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby