Bureš (ODS): Karlovarský kraj chce na svém území základnu letecké záchranky

10.07.2017 18:42

Na území Karlovarského kraje zatím stále chybí základna letecké záchranné služby. Oblast obsluhuje vojenská letecká záchranka z Plzně nebo záchranná služba z Ústí nad Labem. Kraj chce proto v okamžiku, kdy vláda připravuje novou koncepci letecké záchranky řízenou jedním poskytovatelem, prosadit do chystaného vládního dokumentu vznik nového stanoviště leteckých záchranářů v našem regionu.

Bureš (ODS): Karlovarský kraj chce na svém území základnu letecké záchranky
Foto: ODS
Popisek: ODS

Důvody jsou nasnadě. „Letecká záchranná služba je sice nákladnou, ale také velmi důležitou součástí Integrovaného záchranného systému ČR. Není to tak dávno, co se konečně po letech podařilo zprovoznit heliport v karlovarské nemocnici i pro těžké vojenské vrtulníky. Teď bychom se měli snažit o to, aby letecká záchranka měla své stanoviště v našem kraji. Je proto několik důvodů. Z hlediska pokrytí jsme na tom nejhůř ze všech krajů. Mají nás na starosti vrtulníky startující buď z Ústí nad Labem, nebo z Plzně. Tím pádem více než 80 procent obyvatel našeho kraje nemá zajištěnu leteckou záchranku tak, jako ostatní občané ČR. Přitom v regionu chybí specializovaná centra, tedy traumacentrum, popáleninové centrum, dětská resuscitační péče, komplexní cerebrovaskulární centrum nebo komplexní kardiovaskulární centrum,“ upozornil krajský radní pro oblast zdravotnictví Jan Bureš.

Ten dále zdůraznil, že se Krušné hory stávají čím dále více navštěvovanou turistickou destinací, a to zvláště v zimním období. V regionu se koná celá řada významných akcí, jako je karlovarský půlmaraton s účastí tisíců sportovců, filmový festival. „To vše s sebou nese logický požadavek mít leteckou záchranku přímo v místě. Mezinárodní letiště v Karlových Varech je schopno poskytnout kvalitní zázemí. Mimochodem již dnes stále narůstá počet zásahů letecké záchranné služby. I proto budeme usilovat o to, aby vrtulníky startovaly z našeho kraje. V současnosti plánovaná reorganizace systému letecké záchranky po roce 2020, nyní chystaná vládou, nám k tomu dává příležitost,“ uvedl radní.

V době, kdy má region nepokryté území šesti ze sedmi obcí s rozšířenou působností, je nanejvýš nutné, aby se stát situací zabýval. „Dlouhodobě se snažíme o prosazení základny letecké záchranky v našem kraji, který má ve srovnání s ostatními oblastmi v ČR nedostatečné pokrytí. Rozvoj letecké záchranné služby u nás bych považoval za významný posun v přednemocniční neodkladné péči a zároveň by to byla jedna z možných cest ke zvýšení atraktivity práce pro Zdravotnickou záchrannou službu v Karlovarském kraji. Dokážu si osobně představit i tu možnost, že by se našlo řešení v decentralizaci zajištění letecké záchranky, mohly by ji zabezpečovat přímo kraje za podpory provozu z rozpočtu ministerstva zdravotnictví. Krajská základna by mohla flexibilně reagovat na potřeby území, občanů kraje,“ vysvětlil ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje? Roman Sýkora. Vedení kraje i záchranky proto bude nadále usilovat o to, aby vláda změnila dosavadní pohled na věc a zvážila status quo ve věci počtu základen v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…