Bursík (LES): Probuďme se. Zostřeme sankce. Putin rozpoutává válku!

17.08.2014 21:39

Dodíval jsem se na rozhovor redaktora Událostí a komentářů s Lubošem Dobrovským, bývalým ministrem obrany a velvyslancem v Moskvě, o válce Putinovského Ruska proti Ukrajině a vypnul jsem televizor. Nemohu uvěřit. Redaktor dokola opakuje tezi o dnešním smířlivém projevu Vladimíra Putina, který pronesl na jím okupovaném Krymu (sic!) a který navíc nikdo nezná, protože nebyl publikován. Další otázky se týkají “humanitárního konvoje”.

Bursík (LES): Probuďme se. Zostřeme sankce. Putin rozpoutává válku!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

Luboš Dobrovský se snaží vysvětlit, že humanitární konvoj je cynismus, že to byl Putin, který vyzbrojil takzvané separatisty (rozumějte Putinovy teroristy) zbraněmi a který válku mezi Ruskem a Ukrajinou rozpoutal. Vysvětluje, že západ selhává a že rychlým uklidněním situace může být také eskalace konfliktu a další vojenská agrese Ruské armády na Ukrajině.

Jdu k počítači, dívám se na zahraniční zpravodajské servery. BBC nic. Ale hned druhý, The Guardian ... a je to tady. Ve 21:38, tedy zhruba hodinu před zmíněným rozhovorem, otiskuje britský Guardian zprávu o tom, že zatímco bílé kamiony „humanitární pomoci“ zastavily před ukrajinskou hranicí, jiný ruský konvoj překročil Ukrajinské území. Redaktor Guardianu viděl 23 ozbrojených vozidel pěchoty, podporovaných nákladními auty s palivem a dalšími logistickými vozidly s oficiálním označením Ruské armády. Ruská armáda počkala, až padne tma, a pak překročila ukrajinskou hranici po prašné cestě vedoucí v mezeře mezi ostnatým drátem který vyznačuje státní hranici. Kyjev ztratil kontrolu na touto částí hranice.

Zatímco světová média sledují konvoj bílých kamiónů s humanitární pomocí mířících k ukrajinské hranici, ruská armáda překračuje podruhé hranici suverénního státu. Nastává druhé kolo vpádu putinovského Ruska na Ukrajinu.

Musí Putin okupovat Ukrajinu hned dvakrát, aby naivní demokratická Evropa shledala, že Rusko vyhlásilo válku Ukrajině a tím ohrožuje mír a bezpečnost ve světě?
Doopravdy stále nechápeme, co se děje? Jsme tak naivní anebo se bojíme přiznat si pravdu?

Zostřeme sankce. Vzkažme ruské elitě, že jejich byznys na Západě, kam cestují, kde nakupují, studují, mají účty skončí. Zaveďme na evropské (a tedy i domácí) úrovni tvrdé politické a ekonomické sankce, sami Rusové pochopí, že je Putin žene do izolace. Evropa musí přijmout Evropský plán energetické soběstačnosti a odpoutat se zcela na energetické závislosti na Rusku. Tím se Rusko ekonomicky zhroutí, protože 2/3 příjmů rozpočtu Ruské federace tvoří výnosy z prodeje plynu a ropy. Podpořme vybudování základny NATO v Polsku a podpořme rotaci jednotek NATO v Pobaltských republikách. Jde do tuhého. Demokracie a svoboda nejsou zadarmo. Právě teď stojí zato za obhajobu demokracie a svobody něco zaplatit, jinak obojí ztratíme.

Vyšlo na blogu Aktuálně.¨.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Bursík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice