ČSSD: Centrum SVĚT bude předcházet problémům se zahraničními zaměstnanci

20.02.2020 20:52

Mladá Boleslav má skoro 37 tisíc obyvatel, dalších 15 tisíc jsou cizinci. To přináší bezpečnostní, sociální i ekonomické problémy. Radnice Mladé Boleslavi plánuje vybudovat v budově bývalého kina Sociální a integrační centrum SVĚT, jež pomůže cizincům orientovat se v českém prostředí, na úřadech, vzdělávat se v českém jazyce nebo společensky žít.

ČSSD: Centrum SVĚT bude předcházet problémům se zahraničními zaměstnanci
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Centrum bude zároveň sloužit všem občanům regionu, kteří se dostanou do právně nebo finančně složité situace a potřebují poradit.

Svůj záměr hodlá představit v úterý 25. 2. ministrům Janu Hamáčkovi, Janě Maláčové, Tomáši Petříčkovi a velvyslancům Polska, Ukrajiny a Slovenska přímo ve městě automobilů.

Právní a sociální poradenství, jazykové kurzy, zázemí institucí států, jejichž obyvatelé na Mladoboleslavsku pracují, zázemí neziskových organizací nebo místo pro kulturní akce. To vše by mělo pojmout nové Sociální a integrační centrum SVĚT v centru Mladé Boleslavi, které magistrát ve spolupráci s ministerstvem vnitra, personálními agenturami a Škodou Auto plánuje vybudovat v budově bývalého kina.

“Ze zaměstnávání cizinců firmy bohatnou, mnozí lidé v regionu díky tomu vydělávají slušné peníze a stát vybírá daně, ale veškeré náklady nese město. Ať už to jsou náklady na bezpečnost nebo na úklid a svoz odpadu, který často pronajímatelé bytů vůbec neplatí,” vysvětluje Robin Povšík, náměstek mladoboleslavského primátora a předseda středočeské ČSSD.  Podle něj má centrum sloužit lidem, kteří na Mladoboleslavsku působí zejména jako agenturní zaměstnanci, v žádném případě nemá nic společného s migrační krizí z tzv. třetích zemí.

Dodává, že nemalá část dětí cizinců neumí česky, což přináší další komplikace na základních školách. Na některých z nich tyto děti dosahují až 20 procent z celkového počtu žáků. Centrum proto mimo jiné nabídne útočiště aktivitám pro matky s dětmi, servis pro matky předškoláků v jejich jazyce nebo informační materiály v různých jazykových mutacích.

Citelná je přítomnost cizinců v bezpečnostní oblasti, město, policie i ministerstvo vnitra se však snaží situace řešit. Situaci ve městě zklidnil projekt smíšených policejních hlídek, kdy s českým policistou je v hlídce i jeho kolega z Polska nebo Slovenska, odkud pochází nejvíce zahraničních pracovníků. “Zahraniční policisté působí na své krajany velkou autoritou a odpadá jazyková bariéra, což velkou část problémů ulehčuje. Jsem rád, že tento projekt bude pokračovat i do budoucna,” říká Jan Hamáček, ministr vnitra a předseda ČSSD. Kromě toho policie přednostně posiluje stavy ve středních Čechách, kde je dlouhodobě nedostatek policistů. “Město poskytuje ubytování policistům a městským strážníkům,” popisuje další nepřímé opatření města ke zvýšení bezpečnosti.

Sociální a integrační centrum SVĚT zastřeší všechny tyto snahy. Město tento ambiciózní projekt chce financovat hlavně ze zdrojů státu, evropských fondů a příspěvků jednotlivých firem. „Řešení musí zaplatit ten, kdo na agenturním zaměstnávání vydělává. Tedy státní rozpočet, soukromé firmy a evropské fondy. Náš vklad spočívá v myšlence, organizaci vzniku a provozu tohoto centra,“ uvedl náměstek Povšík. Centrum by mělo zahájit svoji činnost v prosinci 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…