ČSSD: Chceme zvýšit dětské přídavky pro pracující rodiny s dětmi

13.01.2017 12:04

Sociální demokracie chce zásadně reformovat stávající podporu rodin s dětmi a systém, podle něhož se vyplácí přídavky na děti.

ČSSD: Chceme zvýšit dětské přídavky pro pracující rodiny s dětmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Cílem sociální demokracie je zvýšit stávající koeficient pro stanovení přídavku na dítě a tím zásadně rozšířit počet rodin, které budou moci přídavky na děti čerpat. Přídavky na děti dostane díky této změně ročně o 300 tisíc dětí více. Pracující rodiny s dětmi budou mít navíc nárok čerpat nový zvýšený přídavek.

„Jsem přesvědčen, že rodiny s dětmi si zaslouží daleko větší podporu, než je tomu nyní a než to umožňuje současný systém. Naším cílem je proto prosadit zásadní změny, díky kterým se výrazně rozšíří počet rodin, které budou moci čerpat finanční podporu ve formě přídavků na děti. Toho dosáhneme tak, že zvýšíme příjmový koeficient pro nárok na přídavek na dítě ze současných 2,4násobku životního minima na trojnásobek. Díky této změně dostane dětské přídavky ročně o 300 tisíc dětí více,“ vysvětluje předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka.

Díky změně, kterou navrhuje ČSSD, by nově na přídavek dosáhlo více jak 32 % nezaopatřených dětí, tedy přes 711 tisíc dětí.

Dále chceme více podpořit pracující rodiny s dětmi. Naším záměrem je zavést nový zvýšený přídavek na děti, který by mohly čerpat rodiny, kde alespoň jeden z rodičů pracuje,“ říká předseda Sobotka.

Přídavek by se tak znovu stal rodinnou, nikoliv spíše chudinskou dávkou a získal by i funkci motivační, kdy nepracující rodiče budou hledat práci a zároveň neztratí nárok na zmíněný přídavek.

Nyní mají rodiny nárok na přídavek dle věku dítěte 500, 610 nebo 700 korun měsíčně. Nově by náležel rodinám, kde alespoň jeden z rodičů pracuje, přídavek na nezaopatřené dítě ve výši 1000 Kč měsíčně, jde-li o dítě do 6 let věku, 1100 Kč měsíčně, jde-li o dítě ve věku 6 – 15 let a 1200 Kč měsíčně, jde-li o dítě ve věku 15 - 26 let.

V současné době jsou na přídavek na dítě vypláceny ze státního rozpočtu asi 3 miliardy korun ročně. Návrh ČSSD na zvýšení přídavků počítá se zvýšením objemu vyplácených peněz zhruba o 5,2 miliardy korun ročně.

„Jsem přesvědčen, že rodiny s dětmi si větší podporu rozhodně zaslouží. Požádal jsem proto ministryni Marksovou o předložení návrhů na změny na nejbližší jednání koaliční rady. Naším cílem je, aby toto opatření mohlo začít platit od 1. 1. 2018,“ doplnil Sobotka.

Současný systém přídavků na děti:

  • Na přídavek na dítě dosáhnou pouze rodiny, jejichž příjem dosahuje max. hranice 2,4násobku částky životního minima rodiny.
  • V současné době má nárok na přídavek na dítě zhruba 412 tisíc dětí (cca 19 % nezaopatřených dětí).
  • Současné náklady na tuto dávku činí cca 2,9 miliardy korun ročně.

Návrhy změn podle ČSSD:

  • Navýšení hranice rozhodného příjmu v rodině pro přídavek na dítě na trojnásobek životního minima rodiny.
  • Zvýšení současné částky přídavku na dítě v rodinách, kde alespoň jeden rodič pracuje.
  • Nově bude mít nárok na přídavek na dítě přes 711 tisíc dětí (více jak 32 % nezaopatřených dětí).
  • V případě navýšení částky přídavku na dítě o 500 Kč v rodinách, kde alespoň jeden z rodičů pracuje, bude nově přídavek ve výši 1000 Kč měsíčně, jde-li o dítě do 6 let věku, 1100 Kč měsíčně, jde-li o dítě ve věku 6 – 15 let a 1200 Kč měsíčně, jde-li o dítě ve věku 15 - 26 let.

Hranice měsíčních příjmů ve výši 3násobku životního minima rodiny
(příjmy se započítávají tzv. čisté, tj. po odpočtu pojistného a daní)

Samoživitelka s dítětem ve věku 3 let………………………14 640 Kč
Dva rodiče, 1 dítě ve věku 5 let…………………………………23 130 Kč
Dva rodiče, dvě děti ve věku 7 a 10 let……………………..30 750 Kč
Dva rodiče, tři děti ve věku 7 a 10 a 15 let…………………56 010 Kč

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.