ČSSD: Je na čase udělat ze zdravotnictví atraktivnější obor

11.10.2019 9:17

Komentář na facebookovém profilu k situaci ve zdravotnictví

ČSSD: Je na čase udělat ze zdravotnictví atraktivnější obor
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

O tom, že se české zdravotníci řítí do katastrofálního stavu, mluví dnes kde kdo. Jak ale tuto krizi efektivně vyřešit? O tom jsme včera jednali na panelové diskuzi na téma "Dostupné zdravotnictví a jak dál?"

Hlavní slovo měla naše poslankyně Alena Gajdůšková a expertka na zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová. Jak obě upozornily, zdravotní péče v Česku je extrémně podfinancovaná a hrozí ji brzy personální kolaps. Doktoři a sestry nestíhají, ročně mají dokonce až tisíc hodin přesčasů. A vše samozřejmě odnesou ve výsledku pacienti - hodiny strávené v čekárně, nepříjemný personál, nekonečně dlouhé čekací lhůty na vyšetření.

Stát musí zajistit dostupnou a kvalitní péči všem svým občanům. Realitou však je, že kvůli nedostatku peněz se uzavírají další a další zdravotnická zařízení. Nesmíme ale už dopustit nic podobného, jako se stalo v Rumburku! Zdejší nemocnice skončila v insolvenci a přes 55 000 lidí zůstalo bez dostupné péče!

Kde vzít potřebné peníze? Dofinancovat kolabující zdravotnictví by logicky měly zdravotní pojišťovny, ty to ale odmítají. Přitom peníze ležící na jejich účtech pocházejí z kapes občanů! Využijme proto část těchto prostředků na zajištění fungujícího zdravotnictví.

A to není vše. Peníze zoufale chybí i pečovatelům, protože pacientů v domácí péči je nyní více než ve zdravotnických zařízeních. Pojišťovny ale i v tomto případě sedí na penězích a dluží proplacení péče za stovky milionů!

Nedostatek peněz se odráží i v děsivě nízkých stavech zdravotnického personálu. A není se čemu divit! Jak říká naše poslankyně a členka zdravotního výboru Alena Gajdůšková, musíme lidi motivovat. Je na čase udělat ze zdravotnictví atraktivnější obor a zlepšit platové podmínky i pracovní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.