ČSSD: Měl by prezident Zeman jmenovat vládu podle návrhu premiéra?

10.12.2013 20:33

Přečtěte si názory členů a sympatizantů ČSSD ke jemnování vlády prezidentem M. Zemanem.

ČSSD: Měl by prezident Zeman jmenovat vládu podle návrhu premiéra?
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Jaroslav Šebek

Můj názor je, že jelikož je za vládu odpovědný premiér a vláda se zodpovídá Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, tak by prezident měl respektovat premiérův návrh na obsazení ministerských postů a vládu podle tohoto návrhu jmenovat.

Marika Rozkošná

Ano Prezident Zeman by mel respektovat  prémia Sobotku a jmenovat vládu jak sliboval na našem sjezdu nenecháme  se vydírat  s pozdravem  Rozkošná  Marika

Henryk Szypka

Hezký den. Toto je bez debat.  Prezident musí dodržovat parlamentní demokracii a musí jmenovat vládu navrženou premiérem.

Josef Třeštík

Považuji za naprosto samozřejmé, že prezident by měl beze zbytku při jmenování vlády respektovat návrh premiera. Myslím, že to jednoznačně vyplývá z ústavy a kdo chce ji bezproblémově rozumět, tak pro toho je to jasné. Premier přece musí být mnohem lépe informován o navržených ministrech a jak chce prezident se zabývat zkoumání profilů jednotlivých ministrů. Když jmenoval předsedu vlády, tak mu samozřejmě věří a není důvodu, aby jeho rozhodnutí ještě kádroval. Premier také nese sám jednoznačnou odpovědnost za všechny ve vládě a prezident mu tuto odpovědnost svými zásahy nemůže komplikovat.

Všem je jasné bez jakéhokoliv obcházení, že se jedná o  přítele Zaorálka. Jde ale nejen o něho, ale zejména o zásadní princip a ustupování v tomto směru by se do budoucna nevyplatilo.

Prezident by měl tuto zásadu ctít, jako jí konečně ctil při jmenování Rusnokovy vlády. Bude asi nutné mu připomenout jeho slavnostní sliby na sjezdu ČSSD, že bude podporovat sociální demokracii a že nemá žádné důvody, aby jednal naopak. V osobních rozhovorech nám naši političtí protivníci říkají, kdybyste měli prezidenta Karla S., tak by tyto problémy odpadly.

Prosím tedy předsedu sociální demokracie, aby v žádném případě od př. Zaorálka neustupoval. Jeho udržení ve hře je také zápas o zachovávání zvyklostí parlamentní demokracie a suveréního postavení ČSSD vůbec.

Šárka

Já si myslím, že ano premiér ví sám kdo je schopen usednout do křesla parlamentu.

Jaromír Štěpánek

ANO, Bohuslav Sobotka by měl dostat stejnou šanci jako každý premiér před ním a Miloš by měl jeho tým plně respektovat. Fišer byl taky kandidát na prezidenta a je na financích. Jak to,že Milošovi nevadilo u členů vlády nevyjasněné financování voleb u Fišera, jak to, že u Tomana mu po letech jeho fungování v Agrární komoře nevadí že nerozezná ječmen od žita. JE VÍCE NEŽ ZAJÍMAVÉ, když vidíme jak Rusnokova vláda dnes vládne, ministr vnitra,dopravy,zemědělství a dalších premiéra nevyjímaje,pak se ptám jak je možné,že je prezident s touto vládou spokojený ? to je za hranicí alespoň mého chápání.

Prostě za vládu je odpovědný premiér a pouze premiér je oprávněn si vybrat z nabídek stran a hnutí lidi,které chce ve svém týmu. Bohuslav Sobotka má plné právo vyjednávat s koaličními partnery o lidech které chce ve vládě !!!!! Strany a hnutí s nominovanými lidmi na pozice ministrů musí zároveň přijmout za nominanty plnou odpovědnost, že premiéra,potažmo vládu neohrozí a nepodrazí, tak aby se premiér mohl na tento tým lidí plně spolehnout a budou všichni jednotně respektovat kolektivní rozhodnutí vlády.Obávám se, že pokud Bohuslav Sobotka toto své právo neustojí nebo jen připustí na toto téma diskusi s prezidentem a nakonec ustoupí na kompromis a do vlády dostane lidi se kterými bude spokojen prezident, bude to on komu se bude špatně pracovat a nakonec to dopadne blbě. Buď bude i nadále docházet k hádkám s hradem při jejich výměnách které nutně stejně nastanou nebo ho tito lidé nakonec podrazí. Navíc co si budeme jako členové ČSSD BUDEM POVÍDAT. Miloš Zeman neměl nikdy na personální politiku dobrý nos (stávající vláda je toho důkazem),takže jeho doporučení bych se doopravdy bál. Přeji mnoho sil k vyjednávání.

Jarda Vítek

Pan prezident může pouze dělat určité obstrukce, ale nakonec mu stejně nic jiného nezbyde než pověřit to co mu bude předloženo.Se spekulacemi a tajnými schůzkami si již dost nadrobil. Ono dělat ze sebe dědu vševědu vyznívá občas z jeho úst velmi komicky.

Jaroslav Štalmach

Prezident M. Zeman má logicky požadavek,když chce ,aby ministři byli odborníky pro resort, který mají řídit. Vím, že to nebude snadné.

Vlastislav Filák

Přátelé je to zcela jasné a bez jakýchkoli obstrukcí.

Zdeněk Hroník

Nemyslím si, že by měl prezident zasahovat - je to věcí a odpovědností předsedy vlády.

Ing. Jaroslav Jiras

Je to přece jasná záležitost předsedy ČSSD Sobotky.

Sailer Rudolf

Samozřejmě by měl prezident akceptovat návrh koalice na složení vlády. M.Zeman je bývalým členem ČSSD, o vlastní vůli ze strany odešel.

Naše strana má své politické cíle, bohatou historii a je především naše, našich členů! To si musí především uvědomit nejen M.Zeman, ale především naši, námi volení funkcináři!

Stanislav Skopeček

Tato otázka by měla být komplementárně spojena s otázkou : Měl by premiér navrhovat do funkcí ministrů zásadně osoby u kterých se dá předpokládat, že se orientují alespoň v základní problematice rezortu?

Na obě otázky pak odpovídám ano.

Jak vypadá situace ministra na ministerstvu v jehož problematice se ministr neorientuje je krásně ilustrována v seriálu “Jistě pane ministře” .

Vladimir Talaga

1) Zeman nemá kulaté razítko soudního znalce pro posuzování ministrů!

2) Kde on skládal prezidentské zkoušky?

Hana Jencková

Ke jmenovani vlady musi zodpovedne pristupovat premier s komisi tak aby se ministry nestaly typy"odborniku" Parkanova,Drabek,volbu ministru obhajit,aby president nemel protiargumenty. Stastnou volbu.

Jóžin Semotán

Samozřejmě,že ano.Prezident mne v některých svých jednáních nemile překvapuje a má nedůvěra k němu jde spíše dolů než nahoru.

skolny.p

Ano měl by jmenovat vládu na návrh premiéra a nevymýšlet zástupné problémy.

JUDr. Josef Holub

Úloha prezidenta by měla být racionální. Neměl by bezmyšlenkovitě odsouhlasit jakéhokoliv ministra ( člena vlády), kterého mu designovaný premiér navrhne. Čili má z jedné strany poravdu prezident, když říká, že nechce mít na ministerském postu novou Peake....  Zvláště v oblastech  výrazné působnosti prezidenta, jakými jsou např. rezort obrany a zahraničních věcí, by na postech ministrů měli být lidé, kteří budou s prezidentem( také v zájmu postavení ČR navenek) komunikovat v co největší shodě a na dobré úrovni.A propopos: Mandát přímo zvoleného prezidenta je přece jen  silnější než mandát navrhovaného ministra a rovněž z tohoto důvodu by zřejmě premiér neměl navrhovat prezidentovi ke jmenování osoby, u nichž je již dopředu vzájemná kontraverznost (byť na tom třeba nenesou samy přímo vinu ) zřejmá.

Na druhou stranu by prezident měl zachovat určitou tradici (precedens) v tomto směru z minulých let - možná však, právě vzhledem ke své přímo volbě,  mu nějaké mírné procento nad tuto tradici přiznejme. Prezident by si však neměl osobovat právo negovat návrh premiéra například an block a jeho zásahy co do počtu navrhovaných osob by měly být jen velmi ojedinělé a alespoň s nějakým konsensuálně přijatelným odůvodněním. Nepovažuji v tomto směru již v zájmu bezproblémového jmenování vlády za vhodné vyhrožovat prezidentu již dopředu ústavní žalobou.

J. Gargela

President dle ústavy jmenuje ministry na návrh předsedy vlády. Takže, president jmenuje, ale nenavrhuje a předseda vlády navrhuje  a nejmenuje. Takže je nanejvýš vhodné, aby se oba dohodli a to mezi sebou a určitě by si do toho neměli nechat s odpuštěním "kecat" různé přechytré a neúspěšné "rejpaly" jako V. Žák, Pehe, Mitrofanov a plejáda dalších. Požadavek na to, aby ministr byl alespoň trochu odborník aby ho různí "šíbři" nenapálili, je snad ku prospěch věci. Blbců a břídilů už bylo ve vládě dost a nechat si poradit od jediného úspěšného polistopadového premiéra, by Sobotkovi i nám jedině prospělo. Jde o to jestli máme na mysli prospěch společnosti anebo své přebujelé ego.

Mgr. Ivan Heršic, MBA

Dobrý večer, prezident by měl rozhodně na návrh premiéra jmenovat jednotlivé jím navržené ministry.  Kdyby tak neučinil porušil by rovný přístup ve stejné věci, zvláště, když jím jmenovaný premiér "odbornicke" vlády si vybral své ministry a on je jmenoval, aniž by některé znal. Neměl by zapomínat, že by měl být nadstranickým prezidentem a neměl by se chovat jako jeho předchůdce čestný předseda ODS. Něco obdobného jsem zažil i já osobně. Každý člověk, který byl vybrán do vedoucí pozice by měl mít šanci postavit svůj tým podle svých představ. S přáním hezkého dne.

Ing. Václav Dašek

ANO

Lukaš Gregor

Dobrý den. K otázce zda by měl prezident Zeman jmenovat vládu podle návrhu premiéra,tedy pravděpodobně podle návrhu Bohuslava Sobotky bych se klonil k názoru že by měl pokud možno maximálně spolupracovat a to především pro to  že svým ne  příliš diplomatickým chováním a kontroverzními politickými kroky již dávno pozbyl důvěry značné části svých voličů a to ne jen Prezident Zeman ale i jeho strana  práv Zemanovci  . Jistě jsou sporné body a otázky,jako například jmenování pana Babiše do funkce ministra financí-či případné nejmenování pana Zaorálka kterého bych osobně rád podpořil i jako ministra zahraničí neboť svým rovným postojem dlouhodobě naznačuje že vše dělá v dobré víře a případné chyby nejsou záměrem -na rozdíl od pana Babiše kterého bych rozhodně nepodpořil ,neboť střet zájmů je alarmující a minulost tohoto pána halí mlha téměř neprostupná..Pan Babiš je velké dilema k uhlídání a jen se bojím že na dlouhá léta. Přeji optimismus a co nejméně kompromisů. S pozdravem Gregor

lbelaska

Zcela určitě by měla být vláda jmenována na základě Slávka Sobotky, nikoliv přání
 presidenta Zemana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…