ČSSD: Mladí sociální demokraté podali trestní oznámení na poslance Roznera

06.02.2018 7:34

Mladí sociální demokraté včera na místním oddělení Policie České republiky v pražské Bartolomějské ulici podali trestní oznámení na poslance za SPD Miloslava Roznera. V jeho výroku o „neexistujícím pseudokoncentráku“, o kterém informovala v neděli Česká televize, spatřují trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia podle trestního zákoníku.

ČSSD: Mladí sociální demokraté podali trestní oznámení na poslance Roznera
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Po nedělním odvysílání dosud nezveřejněného výroku o „neexistujícím pseudokoncentráku“ v Letech u Písku, který na prosincové celostátní konferenci strany Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura (SPD) pronesl poslanec Miloslav Rozner, se Mladí sociální demokraté rozhodli podat ve věci trestní oznámení.

„Výroky poslance Roznera, které v pořadu 168 hodin odvysílala Česká televize, podle nás dalece překračují hranice trestního práva a měly by jednoznačně mít následek v podobě zbavení imunity a následného trestního postihu poslance. Jde o veřejně pronesený výrok, kterým poslanec vědomě a úmyslně popírá a zpochybňuje existenci tábora, který byl jednoznačně součástí obludné vyhlazovací politiky nacistického režimu a ve kterém byly páchány zločiny proti lidskosti a genocidium,“ uvedl předseda spolku Radek Hlaváček. „Poslanec Rozner byl s ohledem na své dosavadní vystupování spíše k smíchu, s tímto výrokem však veškerá legrace končí,“ dodává.

Podle Mladých sociálních demokratů svým výrokem poslanec zvolený za extrémistickou stranu SPD naplnil skutkovou podstatu přečinu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia podle § 405 trestního zákoníku. Za tento trestný čin, který spadá do skupiny přečinů, lze uložit až tříletý trest odnětí svobody.

Pracovní a posléze sběrný tábor v Letech u Písku založila v rámci setrvalého porušování lidskoprávních ustanovení tehdy stále de iure platné československé ústavy a uplatňování diskriminačních právních předpisů a dalších politik podle nacistického vzoru protektorátní vláda v roce 1940. Tábor v Letech nesl nejpozději od srpna roku 1942 označení „cikánský“ a v rámci genocidní politiky uplatňované nacisty napříč celou Evropou sloužil jako shromažďovací tábor pro osoby příslušející k romské etnické skupině s cílem je později transportovat do některého z vyhlazovacích táborů za účelem jejich fyzické likvidace.

„Vedle skutečnosti, že tábor zcela zjevně sloužil jako součást rozsáhlého nacistického soukolí určeného k páchání genocidia mj. na romské populaci a osoby v něm pobývající byly určeny k následné deportaci do vyhlazovacích táborů, docházelo přímo v táboře při jeho provozu k páchání zločinů proti lidskosti uvedením příslušníků etnické skupiny do takových životních podmínek, které měly přivodit jejich fyzické zničení. Strašlivé životní podmínky vedly k smrti stovek internovaných osob včetně žen a dětí,“ vysvětluje Hlaváček.

Mladí sociální demokraté již v minulosti ocenili minulou vládou schválený výkup vepřína v Letech u Písku, který svým provozem a existencí narušoval pietní charakter místa, kde za druhé světové války zahynuly stovky nevinných osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…