ČSSD: Plusy i mínusy nového programového prohlášení vlády

07.01.2022 22:27 | Tisková zpráva

Programové prohlášení vlády obsahuje několik příjemných překvapení. Oceňujeme zejména závazek zavést zákonnou valorizaci minimální mzdy, víceleté financování sociálních služeb, změnu dotačních programů, aby méně sloužily obřím korporacím, nebo závazek přijmout aktualizovanou energetickou koncepci do konce roku 2023.

ČSSD: Plusy i mínusy nového programového prohlášení vlády
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD

Na druhé straně musíme striktně odmítnout náznaky zavedení plateb ve zdravotnictví nebo dovoz levné pracovní síly ze zahraničí. To nelze bez patřičné ochrany práv zaměstnanců. Některé navržené změny v oblasti pracovního práva mohou vést k přesunu zaměstnanců do šedé zóny a v důsledku k systémovému poškozování práv pracujících lidí.
V řadě důležitých pasáží je text vládního programového prohlášení velmi vágní a neurčitý.

Za zcela zásadní považujeme téměř úplnou absenci řešení příjmů státního rozpočtu. Přestože prohlášení obsahuje řadu pozitivních změn, tak není vůbec jasné, z čeho je hodlá vláda financovat.
Na zásadní reformu daňového systému pak vláda zcela rezignovala. To je velká chyba. Už proto, že bez reformy daní není možná reforma důchodů. A naši lidé potřebují mít jistotu, že o ně bude ve stáří postaráno.

Sociální demokracie v příštích dnech zveřejní svá stanoviska k jednotlivým kapitolám programového prohlášení. Již dnes můžeme říct, že plány vlády jsou pro nás zklamáním. Očekávali jsme jasný plán, jak vyřešit rozpočtové a strukturální problémy České republiky. To nám vláda v tomto prohlášení nenabízí. Její první kroky naopak vedou k nárůstu byrokracie na nejvyšší úrovni.
Na druhé straně vláda přichází s řadu kroků, které mají naši plnou podporu. Za tyto závazky bychom vládním stranám a jejich představitelům rádi poděkovali.

Sledujte, prosím, vyjádření našich představitelů v příštích dnech…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…